Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Escarabats astrònoms

Que els escarabats piloters són insectes de terra, ningú no ho dubta. Però ningú no sospitava que estigueren també interessats en les estrelles i la Via Làctia com ho estaven els antics mariners. Tan uns com els altres fan servir els astres per orientar-se en la nit i no perdre el seu rumb.

És ben conegut que les aus s’orienten pels estels però fins ara hi ha poques evidències que també ho fan els insectes. Tanmateix és la primera vegada que s’ha observat que el resplendor suau de la Via Làctia és suficient per a guiar els escarabats piloters africans en la nit segons demostra un informe publicat en línia el 24 de gener a la revista Current Biology, una publicació de Cell Press.

Aquests insectes copròfags recullen excrements i en fan una bola per transportar-la millor. Aquesta serveix per alimentar-se o per enterrar-la i dipositar els ous i que siga aliment per a les larves. Els insectes necessiten allunyar-se ràpidament en línia recta per evitar que uns altres escarabats els furten la bola. Podeu veure aquest vídeo d’un escarabat ben nostre rodant i amagant els excrements a la platja de Piles, la Safor.

En les nits fosques i sense Lluna quan les estrelles estan ben visibles i la Via Làctia es destaca en el firmament, els escarabats africans fan un camí ben recte per amagar la bola d’excrements. Tanmateix en una nit amb núvols aquests insectes perden aquesta capacitat.

Aquesta habilitat dels escarabats piloters s’ha estudiat en condicions controlades en l’interior d’un planetari. Si se’ls mostrava un cel estrellat amb la presència de la Via Làctia transportaven la seua bola de la mateixa manera que quan només sel’s mostrava la difusa franja de la Via Làctia.

Aquest descobriment obre la porta a explorar la possibilitat que d’altres insectes utilitzen també les estrelles i el perfil de la nostra Galàxia per orientar-se en la nit.

Redactant aquesta notícia no puc deixar de pensar com la contaminació lumínica causada per l’enllumenament artificial excessiu pertorba de manera dramàtica, i més encara en els entorns naturals, l’orientació nocturna de les aus i, pel que sembla també, almenys la d’algunes espècies d’insectes.

Imatge: Es podria esperar que els escarabats piloters mantingueren els seus “nassos a terra”, però en realitat estan molt en sintonia amb el cel. Un informe publicat en línia el 24 de gener a la revista Current Biology, una publicació de Cell Press, demostra que, fins i tot en les nits més fosques, els insectes africans són guiats pel suau resplendor de la Via Làctia.

Credit: Current Biology, Dacke et al. “Dung beetles use the Milky Way for orientation.”   1. Extraordinari. La natura sempre sorprenent. Gràcies per l’article; i per cert un dia podries fer-nos cinc cèntims de quina forma s’orientaven els marins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent