Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 2 de març de 2013

El cel de març de 2013

Després d’uns dies de pluja i d’unes nevades breus però intenses a l’interior del País Valencià han arribat les primeres mascletades però, sobretot, l’allargament de les hores de llum. Tot açò ens anuncia que la primavera s’acosta. I la sorpresa esperada d’aquest mes de març serà, finalment, l’arribada als nostres cels del cometa PanSTARRS (C/2011 L4).El cometa C/2011 L4 Panstarrs, descobert el 6 de juny de 2011 en un programa de cerca d’objectes potencialment perillosos  per a la Terra (NEO), sembla provenir del núvol d’Oort. En el seu pas pel periheli, la mínima distància al Sol, el cometa passarà a només 0.3 ua del Sol, és a dir a 45 milions de quilòmetres, més a prop del Sol que el planeta Mercuri. Aquest dia, el 10 de març, serà invisible per als habitants de la Terra, donada la proximitat de C/2011 L4 Panstarrs al Sol. Però pocs dies després ja se’ns farà visible, en plenes Falles. Els experts en cometes esperen que llavors ja haja desenvolupat una cua llarga i que expulse molt de gas. Tanmateix els cometes són imprevisibles, doncs poden ser espectaculars, però també ens poden decebre. Ja ho veurem.
El cometa començarà a veure’s a ull nu des del 14 de març, poc després de la posta de Sol, per l’oest i molt prop de l’horitzó. En passar els dies anirà guanyant en altura i es podrà arribar a observar unes dues hores després de la posta de Sol, ja en el mes d’abril i maig. Però en separar-se del Sol la seua brillantor minvarà ràpidament i ja, al final, només serà visible amb telescopis.Ara mateix només és visible per als habitants de l’hemisferi sud, però ràpidament està augmentant la seua declinació, de tal manera que el podrem visualitzar des d’ací al voltant dels dies de la festa fallera. Podeu veure una galeria d’imatges d’aquest cometa i d’altres en aquesta web de Spaceweather.com.

Ja faré un apunt específic sobre el cometa quan el tinguem més a prop.

Mentre el cometa arriba i ens posa les falles al cel, podem continuar gaudint de la presència de Júpiter a la constel·lació de Taure, ben a prop d’Aldebaran. S’hi està ja des de fa mesos… La nit del 17 de març una lluna creixent preciosa se situarà a només 1º (com l’amplada de dues llunes plenes) al sud del planeta. Amb l’estel principal de Taure, el nostre satèl·lit i Júpiter tindrem una altra vegada la formació d’un bell triangle al cel. Una altra mostra del que s’anomena geometria celeste.

Saturn continua retrogradant i va aproximant-se al cor de la constel·lació de la Verge. Ho continuarà fent fins a final de juliol en què tornarà a moure’s d’oest a est, que és el moviment usual. La Lluna s’hi acostarà a 3º el dia 2 de març i ens permetrà identificar-lo.

El començament de la primavera serà enguany el dia 20 de març: exactament a les 12:02 hora local el Sol creuarà l’equador celeste passant de l’hemisferi sud al nord. Ja en parlarem.

Recordeu que pocs dies després vindrà el ja famós canvi d’horari d’hivern a estiu. La matinada del dissabte 30 al diumenge 31 de març haurem d’avançar una hora el nostre rellotge.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Quart minvant Març 4 21 53
Lluna nova Març 11 19 51
Quart creixent Març 19 17 27
Lluna plena Març 27 09 27

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes de març de 2013, podeu punxar aquest enllaç. Pertany al Planetari de Quebec i el mapa el podeu tindre en francés.

Imatge portada: Tot i el crepuscle vespertí i la presència de la Lluna, el passat dia 27 de febrer el cometa C/2011 L4 Panstarrs era un objecte fàcil de tercera magnitud amb una cua de pols fi de color taronja, observat amb prismàtics i un petit telescopi. Presa amb una Canon 450D amb un objectiu de 300 mm f/5.6 a 30 segons d’exposició a ISO 400 guiat per un muntatge equatorial. Per Ian CooperGlen Oroua, Manawatu, Nova Zelanda.

Foto 2: Posició del cometa C/2011 L4 Panstarrs poc després de la posta del Sol del dia 14 de març de 2013. Simulació amb Stellarium.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent