Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 3 de juny de 2012

Mirem al cel nocturn per Ràdio 9 (II)

BON DIA: La Lluna arribarà a la fase de PLENA el pròxim dilluns 4 de juny. Ara ja no la podem observar amb telescopis. Brilla massa. En aquesta fase les ombres desapareixen, i els mars i cràters es veuen sense relleu.

El planeta Mart, visible fins a la matinada, és cada vegada menys brillant. Però s’acosta ràpidament a Leo buscant la conjunció amb Saturn. Un trio celeste s’observarà en agost: Saturn i Spica i al mig Mart.Saturn també és visible durant tota la nit a la constel·lació de Virgo, i fa parella amb la brillant estrella Spica.I si mireu cap a l’est a la mitjanit ja podreu veure el gran triangle d’estiu, format per les estrelles Deneb, del Cigne, Altaïr, de l’Àguila i Vega, de la Lira. L’estiu ja s’anuncia descaradament.

Venus, és el protagonista de la setmana. La nit del 5 al 6 de juny passarà per davant del Sol, un espectacle que només es veu 2 vegades per segle. L’última vegada va ser el 8 de juny de 2004, alguns de vosaltres ho recordareu. La pròxima serà l’any 2117. Aquesta vegada es vorà bé en el Pacífic, i en l’est i nord d’Europa. Ací només el podrem veure a l’eixida del Sol. Heu d’anar a un lloc amb l’horitzó est lliure d’obstacles, com la platja.  Aquest eixirà cap a les 6:30 però ja amb el planeta Venus, com una taca grossa, a punt de deixar el disc solar. I durant uns 20 minuts acabarà de recórrer el Sol. Però, per favor, NO MIREU el Sol amb telescopis sense filtres especials solars. A simple vista protegiu els vostres ulls de la llum solar amb un filtre de soldador del 14, o amb ulleres especials d’eclipsi. Els vostres ulls són el més important. Poseu-vos en contacte amb les agrupacions astronòmiques.

Vega, de la constel·lació de la Lira, es troba només a 25 anys llum de nosaltres. És tres vegades més massiva que el Sol, la seua temperatura interior és més gran i per això crema 50 vegades més ràpidament l’hidrogen que la nostra estrella. Per això mateix viurà només 1000 milions d’anys, una desena part de la vida solar.

QUE TINGAU MOLT BONES OBSERVACIONS I MILLOR SETMANA.

Foto: Trànsit de Venus. 8 de juny 2004. Projecció sobre una pantalla. Enric Marco.

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ràdio i televisió | s'ha etiquetat en per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent