BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

23 de febrer de 2009
2 comentaris

Un altre Òscar, científic, per a Barcelona i Catalunya

Via Penélope Cruz, avui Barcelona apareixerà en tots els diaris del món. Penélope ha fet reeixir el treball d’Allen i de MediaPro. Gràcies a tots ells, Barcelona ha rebut indirectament un Òscar cinematogràfic. 

Em sumaré a l’homenatge a la nostra captital amb la reproducció d’un article sobre Barcelona, i per extensió sobre tot el país, que el vull entendre com un altre Òscar, científic, per a nosaltres. Es tracta d’un elogi a la nostra cultura escrit per una autoritat científica. 

Abans, però deixeu que m’adreci a les nostres acomplexades patumetes mediàtiques que es van mirar amb cert desdeny una comèdia de l’Allen perquè deixava enrere les grans qüestions pertorbadores de l’ànima humana i, per contra, presentava una Barcelona alegre i festiva. Per a aquests senyors, que d’intel.lectuals només en tenen la xerrameca i el posat, el costat bonic de la ciutat, de Catalunya i la nostra història està renyit amb la qualitat. Deien que la cinta era una postal. Com si això la desmereixés! A veure si aprenen la lliçó de Hollywood i aquests homenets i donetes mediàtiques es desempalleguen de les seves neurosis! Tal com ho sembla haver fet Woody Allen. A madurar i a fer-se grans! 

Anem a l’homenatge científic que rep la ciutat i el país en un llibre que tinc a les mans. CARA A CARA CON LA VIDA, LA MENTE Y EL UNIVERSO. Conversaciones con los grandes científicos de nuestro tiempo. Es tracta del pròleg tot ell dedicat a la nostra llengua i a la nostra ciutat. Està escrit per la prestigiosa biòloga Lynn Margulis, Distinguished University Professor de la Universitat de Massachussets. Espero que el senyor Eduard Punset no tingui inconvenient que el reprodueixi.

“Suele suceder que huéspedes o estudiantes de visita en mi casa busquen una fecha o el día del mes actual en un calendario largo y estrecho, dedicado cada año a diferentes temas de historia natural que cuelga en mi cocina en una de las puertas. Una rápida mirada y deducen que dilluns,dimarts y dissabte significan lunes, martes y sábado respectivament. Es fácil deducir que “di” significa día porque es un prefijo utilizado en muchas lenguas. Entonces les hago la pregunta difícil… si no se adelantan ellos a hacerla. “¿Qué lengua es ésta?” El comentario típico suele ser “Debe ser español pero no es el mismo español que yo estudié en la escuela” o “noto que no es español, debe ser portugués, tal vez latín” o “¿no será rumano?” No, no es ninguna de esas lenguas. Les explico que es una lengua viva y les pido que adivinen cuál. Han pasado veinte años desde que la doctora Marta Estrada, discípula del fallecido profesor Ramon Margalef empezó a enviarme este bonito y práctico calendario con simpáticos y sencillos dibujos que representan cada mes un pájaro, un insecto, una flor o algún otro  representante de la fauna o flora autóctonas. Su autor Enric M.Gelpí, trabaja en el pequeño pueblo de Samalús cerca de Granollers. Durante todos estos años, la mayoría de personas que ven el calendario de mi cocina ni siquiera han oído hablar de esta lengua cuando les aclaro cuál es.  […] He comprobado que lo pocos que conocen la existencia del catalán (o del valenciano, ignorando que se trata de la misma lengua) saben que es la lengua hablada en Barcelona y Valencia, ciudades de gran vitalidad. Lo que suele ignorar mucha gente más allá de ese rincón de Europa fértil y lleno de colorido es hasta qué punto llega el interés, el conocimiento y la preocupación por la ciencia y por los temas ambientales en las personasque hablan aquella lengua, ya sean jóvenes o ancianos.

Mucho más que cualquier otra, la ciencia es una actividad internacional en su alcance y con una historia  común compartida por todos los pueblos. Steward Brand lo dijo de manera suscinta cuando exclamó “La ciencia es la única noticia, todo lo demás es chismorreo, él dice, ella dice, él dice…En ninguna parte es la ciencia la única noticia verdadera como en la Rambla de Barcelona. […] Allí, entre pájaros enjaulados, puestos de flores, hombres y mujeres estatua y terrazas de café siempre abarrotadas, hay quioscos de revistas con un gran surtido en las principales lenguas modernas y abiertos las veinticuatro horas. Allí, en medio de aquel gran bullicio internacional, se puede comprar una bonita guía ilustrada de la ciudad: “Paseos por la Barcelona científica”. Publicada por el Ayuntamiento de Barcelona, con el apoyo de su alcalde y escrita por dos personas (Xavier Duran y Mercè Piqueras) con un conocimiento profundo de la ciencia médica, la botánica, la industria y la arquitectura de talla mundial de la ciudad; esta guía apta para cualquiera que siente predilección por la ciencia, está disponible en inglés, catalán y castellano.No es sorprendente que a finales del siglo XIX  Santiago Ramón y Cajal, que desarrolló una teoría nada convencional sobre la neurona y es uno de los dos únicos españoles que han recibido un Premio Nobel en ciencias, trabajase en esta ciudad. Tampoco sorprende que …” 

Si heu arribat fins aquí encuriosits per l’homenatge a la ciutat i al país, agraireu que l’elogi de LynnMargulis us l’ofereixi en dues tongades. Quan ens contemplem, més val que deixem els grisos, que per tot són els mateixos. Mirem el nostre país amb els colors únics que ell ofereix i enorgullim-nos-en. No fem cas dels acomplexats que parlen de “mirar-se el melic”Crec que aquest text és un altre Óscar per a la ciutat i el país que l’alimenta. Un Òscar d’una imaginària Acadèmia de les Ciències. N’hi haurà més: serà la segona part. 

  1. L’espero! Les Rambles, el casc antic… les granges del carrer Petritxol, les llibreries, els antiquaris, i un llarg etc, etc. Barcelona és molt bonica… llàstima del trànsit!

  2. M’agrada veure les películes del Budy Allen, i m’estimo molt Barcelona.
    Però, llàstima que per aquest gran artista del cinema els problemes socials no existeixin. Ell viu en un món on les persones no tenen altres problemes que aquells que un mateix es pugui crear.
    Vaig veure la peli i vaig passar una bona estona, però… pensant’hi una mica… és un anunci publicitari. Un conte de fades contemporani. Això sí, molt ben fet.
    El missatge subliminal de l’Allen és el de l’autocomplaença del sistema, a partir de que hom s’identifiqui amb els paràmetres existencials dels seus personatges, però obviant les qüestions socials. I per mi les qüestions no es poden obviar mai, dons són el context on es desenvolupa la vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!