11S a Catalunya, “com el món àrab”, diu la BBC

independència Orient Bahrain Món àrab islam islàmic golf Pèrsic
Des de la primavera de l’any passat, la Mediterrània ha estat escenari d’una onada de manifestacions, crisis i canvis que han situat diversos països de la seva extensa riba en un nou escenari inèdit ple de reptes i esperances.

En aquest context, la versió en àrab de la BBC ha insinuat un paral·lelisme entre la marxa de l’11 de setembre a Barcelona, amb l’onada de manifestacions i protestes que van culminar amb la fugida dels presidents de Tunísia i Egipte, o el canvi de règim a Líbia.

Ara, caldrà comprovar si Catalunya pren el camí d’Egipte o bé enceta una etapa nova de debò.  [+]

independència Orient Egipte Món àrab islam islàmic golf Pèrsic
Un dels mitjans àrabs que ha fet un seguiment més ampli de la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana ha estat la versió en aquesta llengua de la cadena Euronews.

A continuació, trobareu els enllaços als cinc vídeos que hi han dedicat. En aquests cinc documents es pot comprovar com, en qüestió de poques hores, la reclamació d’independència financera de Madrid passa d’ocupar el titular de la notícia, a morir a l’ombra del clam per l’estat propi.

Abans de la manifestació, el titular d’Euronews recull el desig expressat en el missatge institucional del president.

11/09 00:44 CET ????? ????????? ????????? ????? ???????????? ??????? ?? ????? ?????  (La regió espanyola de Catalunya exigeix la independència financera del govern de Madrid)

Durant la manifestació, parlen de les consultes independentistes de fa dos anys i entrevisten en directe Ferran Civit i Martí, membre del secretariat de l’ANC. El reportatge comença així: “La independència és una vella idea que inspira els habitants de Catalunya”.

11/09 15:56 CET ?? ???? ??????? ???????? ?????? ???????? ?????????   (Hi ha alguna possibilitats per la independència de la província espanyola de Catalunya?) 

Després de la manifestació, recuperen l’argument econòmic i comencen recordant que “Catalunya vol la secessió d’Espanya per fer front a la crisi econòmica”.

11/09 19:44 CET ??????????? ??????? ?????????? ?? ???????  (Els catalans exigeixen la independència d’Espanya)

L’endemà, imatges de la manifestació.

12/09 11:48 CET ??????? : ??????? ????? ?? ?????? ??? ??? ??????????   (Espanya: manifestacions massives amb motiu de la Diada de Catalunya)

El reportatge final està basat, en bona part, en declaracions dels manifestants, que parlen del seu sentiment nacional.

12/09 01:55 CET ????? ???????? ????? ?????????? ?? ???????  (La regió de Catalunya exigeix la independència d’Espanya)

Per la seva banda, la BBC ha fet un recull d’imatges de la marxa:

??? ???? ?????? ??????? ????? ??????? ???????? ???????? ????????? ?? ???????   (Com el món àrab, marxa milionària per exigir la independència de Catalunya d’Espanya) 

Autor: Jordi Llaonart

//
      

+ Afegir-hi un comentari
_________________________________________________

Articles relacionats:

Qatar Foundation, nosaltres i la democràcia Val la pena que parlem del món àrab en català?
Partits nacionalistes kurds: la quinta columna del poder central “Sóc del Barça perquè sóc libanès i m’agrada la resistència”
Aquesta entrada ha esta publicada en Periodisme-Opinió. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*