Falles folles…, de Joan Fuster

On són les falles “folles”? Quan vegi l’Amadeu Fabregat, li preguntaré si n’ha vist mai alguna. La suposada “sàtira” fallera, ben al contrari, té una certa propensió a ser reaccionària. I no ho dic perquè, durant la Dictadura franquista, van servir de comparseria ovacionadora en les visites del general i família, i omplien la plaça del Caudillo -ai!, del País Valencià- per a les aclamacions pertinents. I que no em diguin que estaven manipulades. Ho estaven, però no massa. Quan en l’artefacte combustible sistemàticament es dedicaven a burlar-se de qualsevol novetat (“novetat” i poso més cometes), com era la música pop, el bikini, el turista, l’alegria sexual, i tantes coses més en la mateixa línia, no hi havia dubte: la falla ha estat espontàniament un agenollament feixista. D’altra banda, oferien als veïns una falsificació de l’emergència social: Sorolla enfront de l’art abstracte, la barraca contra la indústria, Serrano com a contrapartida a la discoteca, la moral més sinistrament estúpida de cara a qualsevol temptativa de llibertat… I, damunt, fan cerimònies piadoses, com ara l’ofrenda. El problema és aquest: o les falles s’alliberen de la hipoteca dretana que han heretat, o seran involuntàriament -jo crec que voluntàriament- grupuscles extremistes de la diarrea del para ofrendar. Algú enganya algú, i algú es deixa enganyar… “Falles folles…”.

De Notes d’un desficiós (1980), dins Obra Completa de Joan Fuster. Volum tercer (2012). A cura d’Antoni Furió i Josep Palacios. Edicions 62 i Universitat de València.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llibres, escriptors, literatura per Àngel Cano Mateu | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent