El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

4 d'abril de 2007
0 comentaris

De llibres: La guerra que va viure en Cuyàs

El Museu de Badalona ha fet un nou pas endavant en la reconstrucció de la història de la ciutat amb la edició dels dos volums dels dietaris de la guerra civil de l’historiador, ja desaparegut, Josep Maria Cuyàs i Tolosa. Una obra que és un retrat apassionant i a voltes aterridor de com es va viure el conflicte a Badalona.

Joan Villarroya i Font, catedràtic d’Història, exdirector del Museu i un dels màxims experts del país pel que fa a la Guerra Civil, ha editat, introduït i ha inclòs anotacions al llibre Diari de Guerra de Josep Maria Cuyàs i Tolosa, Badalona 1936-1939. Una publicació editada pel Museu de Badalona i que en breu estarà a disposició del públic en general. Són extensos volums que recullen les anotacions que l’insigne badaloní Josep Maria Cuyàs va anar manuscrivint entre el 21 de setembre de 1936 i el 15 de juliol de 1939. Cuyàs va omplir més de 5.000 quartilles, que ara pacientment els historiadors dirigits per Villarroya han anat rellegint i transcrivint. Es combinen anotacions més curtes amb altres de més extenses, notes sobre la quotidianitat (el racionament del pa, per exemple)  i  extenses explicacions sobre els fets polítics del moment a Barcelona i Catalunya. Frapa reviure els moments d’angoixa que es viuen a la ciutat quan un o altre bàndol, selectivament, cacen conciutadans que són afusellats o executats a les vores de la carretera; assassinats fruit en molts casos de venjances personals o de delacions malintencionades. Al segon volum es recullen un seguit de testimonis sobre política, assassinats, detencions, religió i indústria, entre altres matèries. La lectura d’algun d’aquests testimonis és realment esfereïdor i hi ha algun cas propi de l’Hannibal Lecter.

Possiblement el mèrit més inqüestionable d’aquesta obra és el de fer la guerra propera al lector i això és possible perquè no hi ha artifici literari, només crònica pura i dura d’uns fets i uns moments que també van marcar aquesta ciutat. Els badalonins més arrelats a Badalona hi veuran desfilar cognoms il·lustres i, potser, com jo mateix, hi trobaran informació d’algun parent perdut durant el conflicte.

Un cop més cal felicitar els professionals del Museu pel seu rigor i el seu treball -ingent, sens dubte, veient l’obra-, amb el seu director, Joan Mayné, al capdavant. El Museu és encara un dels pocs reductes que ens pot fer sentir orgullosos de ser de Badalona.

P.D. Els dos volums valdran 50 euros quan es posin a la venda. Deu euros menys pels Amics del Museu i per les persones que el reservin abans de la sortida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!