Ulisses20

Bétera, el camp de túria

València i el franquisme (2)

Diumenge presentem el llibre d’Andreu Ginés a l’Ateneu de Bétera. Més de tres-centes pàgines que van descrivint com va escampar-se el feixisme a València durant la postguerra. Existir, ací mateix, sembla que la cosa ja venia de déu, que va dir quan va relatar l’oració: a més de les pomes, d’Adam i d’Eva, i el paradís, també us deixaré una manera de viure i de governar els desgraciats, si mai pensen a ser valencians, posem per cas, o si encara pensen amb l’herència catalana que els ve de sang, els pares dels quals van ser Bernat i Floreta: i llavors va dir allò de les plagues, la mosca blanca, els conills, el cànem bort, el taronger, les diputacions, i el feixisme. Redell, hagués pogut dir milanta coses més, que les haguérem aguantat millors que els cosacs, que sembla que no saben embufar-se i a poc que es beuen una garrafa de vuit litres de ginebra per barba agafen la merla i seuen del revés a la lambretta. Però no, déu va dir feixisme, ben clarament amb totes les lletres i una llengua franca, la subtitulació la va adobar el dimoni que pretesament va deixar escrit que, en cas de subtitular Inside Job, oblidaren el català. Allò del feixisme, déu estava convençut que faria més mal que la Pandora, que la dona també es jugava el festeig a colps de renyó.

«Aquesta és una història d’especulació, de corrupció i de repressió. I sobretot d’unes persones amb noms i cognoms que se’n beneficiaren. Després de quaranta anys de dictadura i trenta de democràcia formal, molts d’aquests noms continuen hui entre l’alta societat i vinculats a la política valenciana.
[…]
setanta anys després, els valencians som menys poble i els treballadors menys conscients. D’això anava, al cap i a la fi, el franquisme.»
Andreu G.

Publicitat:
Ateneu de Bétera, plaça del Mercat núm. 5. diumenge 31 de juliol, 20.00h. Després del sopar enfaixat, el documental AIGUA CLARA.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de ateneu_bétera per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent