Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Entre l’escola i en Bauzà, trie l’escola

Trie l’escola, sobretot, perquè és qui té l’autoritat moral i ètica. No ens cal fer un repàs ràpid dels últims anys de govern del partit popular allà i ací. Ni moralment ni ètica no es poden defensar. Menys encara davant l’escola i allò que significa. El conflicte contra l’escola del partit popular és un tumor crònic, permanent. Ves què són capaços d’ordir.

Dilluns, ENXARXA’T, la xarxa d’escoles per la millora de la Federació Escola Valenciana, inaugura el curs amb una conferència de Xavier Melgarejo, l’home que més en sap sobre el sistema educatiu finlandés. Un model d’èxit, el model sens dubte, de respecte, de llibertat d’acció, que any rere any ensenya al món els millors resultats, sense l’estrés ni la competitivitat d’alguns exemples asiàtics, i sense oblidar una formació en valors tan important com compromesa.

Segons Pasi Sahlberg, mestre i protagonsita d’aquella escola, el sistema finlandés segueix polítiques educatives amistoses amb els docents. Les escoles tenen una llibertat d’acció i uns controls d’avaluació molt estrictes, però que en cap cas no són punitius, com ho són en la majoria de països. Encà més, defugen una política educativa burocratitzada i fiscalitzadora, en canvi d’un treball per competències i d’investigació entre alumnes, entre iguals, de major solidesa per als alumnes mateix. L’admiració pels equips docents és tan gran i tan alta, que els pares animen els fills a ser mestres, més que no metges, advocats o enginyers.

Una setmana sencera de vaga a l’escola és un fracàs polític sense excusa. Perquè demostra incapacitat, política sobretot, i ineficàcia, que es tradueix una nul·la voluntat de diàleg i d’entesa. Això és, el polític Bauzà nega que l’escola tinga la capacitat d’educar, sense la seua autoritat impermeable. Vet ací on és capaç d’arribar el fracàs d’una política incapaç, immoral fins i tot. Posar contra la paret l’escola és no entendre res, ni el món del segle XXI, ni la pedagogia del XX, ni el gran èxit finlàndes dels últims quaranta anys.

Ni la rectificació no valdria després de cinc dies d’enfrontament. La dimissió, potser, i encà amb alguns deures i obligacions per reparar el mal fet. A mestres, pares i xiquets sobretot.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de mestres d'escola per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent