Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Bausset

Josep Lluís Bausset fa cent anys. Al Centre Octubre li fan homenatge tan sentit com emotiu, que els valencians demostrem no tenir límits. En cap dels sentits. Baixem a València, mig ens perdem, però com que portem una hora d’avançament ens sobra el temps per esmorzar i anar saludant. És un dia ben especial, per als valencians, fins i tot per a tants valencians que no ho saben, com és d’especial commemorar el centenari d’un home que ha dedicat la vida al seus i al país. L’home i la pàtria. L’home i la paraula, l’home de paraula, l’home submergit…, n’hi ha tants adjectius per dedicar a Josep Lluís Bausset, que encara farem curt. 
Després que Eliseu Climent ens acull, comencen tot de discursos, de molt de nivell, austers, sincers, a favor del personatge públic i el personatge anònim que representa el ciutadà Bausset. Potser que entre l’alcalde, Robert Martínez, i el molt Honorable Pujol, hi ha el gruix de l’emoció i les idees. “Les fidelitats discretes”, “els actius que no es veuen”, de l’home Bausset, mestre de le conviccions, del compromís, que ha convertit la vida en una lliçó de vida. Per a la resta. 
-Vosté no s’ho passa bé, en aquest acte, Bausset –diu el president Pujol–. I si fa cent anys que és així, ara no el farem canviar. Però és important que hi siga, perquè els joves, i els grans, n’aprenguen, d’aquesta lliçó: sí que és possible de mantenir un compromís per tot el temps, que és tant de temps, el temps que calga. Un compromís pel país, per la gent, pels seus. Ja sé que és l’únic en aquest espai que no ho passa bé, però justament vosté representa el ‘tou’ del país.
[…] N’hi ha països que falsegen la veritat. N’hi ha que menteixen. N’hi ha que no saps per què no van. Com n’hi ha que no t’expliques per què van. Aquests tenen un tou de gent anònima, submergida, que fan una feinada principal, imprescindible. Vosté és ací per ensenyar als joves com és d’important que els principis i les conviccions siguen sòlides. Com és d’important la serietat, el rigor. La seua lliçó de vida. 
Gràcies, Bausset. Pel que ha fet, pel que fa, pel que farà. Gràcies.

*Enhorabona a l’organització, a Acció Cultural, als ponents, a la gent que feia la lloa, a la gent anònima que posa i trau les cadires, asl que acompanyen i als que netegen. Per demostrar com els valencians sabem ser també europeus. Cultes, honestos, civilitzats fins i tot. Imprescindibles. 

**Bausset és un personatge ‘subterrani’ dels més admirables del País Valencià, i jo en done fe. Ningú no sap qui és, i tant se val, però jo sí.’ Joan Fuster  1.    Perquè tota una vida amb un compromís ferm per la lengua i per la terra no és fàcil de mantenir. Perquè de tant en tant el desànim ens ennuega i volem deixar-ho córrer, abandonar, i aleshores recordem a aquest gran home i ens encoratgem i decidim que encara no està tot perdut. I si, com ahir, et trobes amb tanta gent significativa de tots els àmbits socials del nostre país, dels nostres països, fent costat a un home a qui no li agraden les “bufes de pato” (sic), i que malgrat tot aguantà estoïcament tots els parlaments -molt emotius, sense caure en la sensibleria- trobes noves forces per tirar endavant, per continuar lluitant pels drets d’un poble, el nostre, d’una llengua, la nostra. 
    Els dilluns solc acompanyar en el viatge cap a la tertúlia a Josep Lluís Bausset li faré arribar totes les mostres d’afecte que des de la catosfera se li han mostrat. 

  2. Vaig estar ahir al homenatge a en Josep Lluís Bausset…..Molt emotiu per a un home que, tal i com ho va definir en Jordi Pujol, va ser una “lliçó de vida” i un exemple de compromís i fidelitat amb el seu País, la seua llengua i la seua cultura….Enhorabona a ACPV per la excel.lent organització del event.

  3. Vaig estar ahir al homenatge a en Josep Lluís Bausset…..Molt emotiu per a un home que, tal i com ho va definir en Jordi Pujol, va ser una “lliçó de vida” i un exemple de compromís i fidelitat amb el seu País, la seua llengua i la seua cultura….Enhorabona a ACPV per la excel.lent organització del event.

  4. Vaig estar ahir al homenatge a en Josep Lluís Bausset…..Molt emotiu per a un home que, tal i com ho va definir en Jordi Pujol, va ser una “lliçó de vida” i un exemple de compromís i fidelitat amb el seu País, la seua llengua i la seua cultura….Enhorabona a ACPV per la excel.lent organització del event.

  5. Doncs no ens vàrem trobar per ben poc. Vaig conéixer la figura de Bausset la setmana passada gràcies a Vilaweb i em va passar per alt l’homenatge a l’Octubre. Just després del mateix, vàrem assistir al mateix Octubre a la projecció de “Cos mortal”, d’Antoni Sendra i Carles Chiner, joves que fan cinema i com Bausset o Estellés, país. A 400 colps tens l’apunt. Una abraçada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent