La vinya, la premsa i el turisme

Ací a Reims, els diaris parlen del camp, pàgines i pàgines dedicades a la vinya, a la producció, als treballadors, als jornals, a com afecta el clima a la producció de raïm, als horaris de collir… Sembla natural que la premsa parle a diari de la vida de la gent, gairebé com a València, no? Ah, ja ho sabem, que a València no hi ha premsa professional sinó aleluies i pamflets dedicats a la ximpleria. Ací en parlen del camp, de les granges, també de les llibreries —n’acaben d’inaugurar una avui, a la plaça Erlon de Reims, i també parlen de l’escola. Sobretot per aquest gran canvi que significa la setmana de quatre dies.

Sobre el camp la perspectiva d’enguany, pel que fa al raïm, és immillorable. Hom espera més del 25% de producció més que no l’any passat, a més que serà d’una gran qualitat, perquè la calor afectarà positivament al sucre del futur cava. Ací ja han començat a collir raïm, i per si les mosques, han enviat una guàrdia republicana especial a vigilar les collites. Com a València, xa, que ens defensen les màfies i el comerç brut sotamà a través de compradores il·legals de taronja. Cert és que vigilar la vinya, ací els ceps nuats en alt no fan gaire alçada (els poden de seguit) és fàcil, que en un colp d’ull controles centenars d’hectàrees… A València, ni posant a vigilar res trobaran res. El problema dels collidors és l’allotjament, però a Epernay, l’ajuntament els ha cedit el càmpig municipal, entre turistes, perquè planten les seues tendes de campanya. Jornada contínua de dos quarts de set a dos quarts de tres, preus entre 39-49 euros, tout compris. No gaire, la veritat, si generen tanta riquesa i uns preus per botella per a poques butxaques.

A la televisió comarcal en parlen de tot plegat, i els diaris s’estenen en això i allò. Un dels presidents dels vinaters locals diu que allò pitjor que podria passar seria que granissés. Si fa no fa, com a València. És clar que ací, el producte el cuiden com l’or, i ves si no es faran rics abans de fer-se vells.

Però n’hi ha més, xa…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.