Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Submarinisme: una activitat a l’alça però deficientment regulada

En tant que aficionat al submarinisme de fa anys, segueixo amb preocupació el cert desgavell que existeix en el marc de la Unió Europea pel què fa a la implementació de normatives i, sobretot, a la manca de criteris homogenis que facilitin la pràctica i la instrucció responsable d’aquesta activitat. Actualment es calcula que som més de 3 milions les persones de la UE que practiquem, a diferents nivells, activitats subaquàtiques. L’existència de criteris totalment diferents entre països de la UE posa certament difícils les coses a molts dels centres que ofereixen o volen oferir aquesta possibilitat. Per altra banda, essent aquesta una activitat manifestament vinculada tant al sector turístic com a l’ambiental (la pesca amb ampolles està rigorosament prohibida), resulta altament incomprensible que (segueix…)
la responsabilitat de regular-la depengui sovint dels Ministeris o Departaments d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (aquest és el cas, també, a Catalunya). Per tot plegat he presentat una pregunta a la Comissió Europea amb la intenció d’impulsar una certa harmonització europea en el marc de la implementació de les normes ISO (qualitat) així com per tal de suggerir que la gestió d’aquesta activitat no es faci des dels departaments de Pesca, sinó des de Turisme i Medi Ambient. En l’el.laboració de les preguntes, però, cal dir que he comptat amb el valuosíssim assessorament de’n Jordi Atienza, actualment regidor de Begur, i persona més que reconeguda en el món de les activitats submarines, així com de Francesc Llauradó, actualment responsable del centre Sa Rascassa, però amb una llarguíssima trajectòria en el món de la pràctica i l’ensenyament del submarinisme.

Pregunta de Raül Romeva a la Comisión sobre la práctica del buceo en la UE

La práctica de actividades subacuáticas, especialmente el buceo recreativo, es un factor que atrae cada vez a más gente dentro y fuera de la UE. Hoy en día, la mayoría de los centros de buceo y centros turísticos del mundo se han reorientado como operaciones de buceo profesionales, que es la dirección actual que sigue el mercado. La gerencia de estos centros se ha tenido que reeducar para profesionalizarse y ofrecer todo tipo de cursos y actividades como Cursos de Buceo para menores, Sesiones de Introducción al Buceo y Cursos especializados.

Cuando ocurren cambios, se necesita y siempre se necesitará cantidades enormes de re-entrenamiento de la plantilla, para poder hacer frente a la demanda de actividades de ocio familiares. Con un crecimiento anual de entre un 14% y un 16%, no todas las áreas están teniendo resultados positivos, debido a que un número de países están restringiendo actividades con una legislación inflexible, ignorando las qualificaciones internacionales de los instructores de buceo.

Un código internacional de prácticas es tremendamente necesario para permitir que un instructor profesionalmente entrenado pueda trabajar libremente a nivel internacional.De hecho, es cada vez más frecuente encontrar propuestas turísticas basadas en la posibilidad de llevar a cabo inmersiones en diversos lugares de la UE. No obstante se trata de una actividad sujeta a normas de carácter estatal o, a veces incluso, subestatal.

En el ámbito europeo existe las normas específicas para el buceo recreativo ISO 24801-1, ISO 24801-2, ISO 24801-3, ISO 24802-, ISO 24802-2, ISO 24803 y otras como consecuencia de las anteriores en fase de aprobación que ha sido desarrolladas por expertos de todo el mundo pero que todavía no ha sido traspuesta a la legislación nacional de la mayoría de países.

Las normas ISO tienen un objetivo común, que es ofrecer a los gobiernos una guía internacionalmente aceptada para establecer niveles de formación y códigos de seguridad en la práctica del buceo recreativo. Todo ello genera enormes dificultades tanto para quienes de una forma responsable desean llevar a cabo dicha práctica, como para los centros de buceo que desean poder ofrecer esta actividad.

Por otro lado, no deja ser sorprendente que a menudo la responsabilidad en cuanto a la gestión de la práctica del buceo dependa de los departamentos o ministerios de Agricultura y Pesca, en lugar de que sean los de Turismo quienes, de acuerdo con los de Medio Ambiente, asuman dichas responsabilidades.

Así pues: ¿cómo valora la Comisión el creciente interés que suscita la práctica del buceo a escala europea? ¿Se plantea la Comisión llevar a cabo alguna medida con objeto de armonizar las legislaciones europeas en esta cuestión? ¿considera pertinente la Comisión que sean los Departamentos o Ministerios de Agricultura y Pesca quienes asuman la gestión de la práctica de buceo en lugar de que sean los de Turismo y Medio Ambiente?

Podeu trobar més apunts relatius a la protecció de mars i oceans en la categoria Mars i oceans (pesca, tonyina, arrossegament, Estratègia marina,…) d’aquest bloc.

Foto: Raül Romeva en una immersió recent. Font: Lars Kirchoff



  1. Hola Raúl, veig que has pres part en el tema. Gracies. Esperem que al finals’arregli tot el desgavell de titulacions, convalidacions, nivells i nivellets que hi ha en aquest sector. Que depenem de tothom menys d’esport i cultura en quant a practicants i de turisme en quant a centres d’immersio. Aixo resulta ja quasi infranquejable i acava amb els esforços d’un.
    Moltes gracies

  2. Nike faced up to bet a huge amount of money on R$ D on new products, the most popular product is the classic Nike Air gucci sale Max shoe in late 80s of last century. John Horan had a special issue on the American sports industry and said that Air Max is the simple and percipient shoe- making onitsuka tiger mini technology. Air Max shoes were officially listed in the asics shoes Australia early 90s and received an unprecedented success. They listed in the massive onitsuka tiger 66 gas and spend millions of dollars to request NBA superstars as the spokesperson to emerge in different kinds of the marketing, setting the high price of the sponsor in the first Gucci Messenger Bag case and amazed by people. Following this activity, they signed Tiger Woods and in 1996, they signed with Brazilian soccer by 200 million to 4 billion dollars in contracts, set the highest price tag in the world. Since then Nike’s logo presents in many of world golf competition and the Air Max sales rise sharply. As the saying goes, where there is pay, there is gain.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent