Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Setmana de ple: de què va això? L’agenda

El ple del Parlament Europeu es troba aquesta setmana reunit a Estrasburg. És habitual que la gent ens pregunti a la gent que hi treballem què és el que hi discutim. A manera d’exemple resumeixo alguns dels debats/votacions que tindran lloc aquesta setmana.

Bons d’Estabilitat

Després de la presentació de la Comissió de la proposta de tres tipus diferents d’Eurobons, el debat va quedar estancat pel problema de “risc moral” que, segons sobretot Alemanya, suposa aquest instrument. Així, el Parlament Europeu presenta una nova proposta de resolució derivant el tema cap a la creació de bons d’estabilitat segons la qual es reconeix l’alt risc sota el qual es troben els països amb deute sobirà en el mercat de bons, es reconeix també la importància de l’euro com a divisa internacional i el seu “valor segur” en el món. Finalment també es reclama també a la gestió conjunta de l’emissió de deute sobirà.

Estudi Prospectiu Anual sobre el Creixement 2012

Aquest estudi és un informe de la Comissió Europea que inicia el procés del semestre europeu, pel qual es coordinen les polítiques econòmiques de la Unió i la Comissió emet opinions i recomanacions sobre cada estat membre que després són aprovades pel Consell.

L’informe que votarà el Parlament, amb el vot positiu de Verds / ALE en la comissió d’economia, posa l’èmfasi en la necessitat de fomentar el creixement i la creació d’ocupació. Si bé no es nega la necessitat de mantenir certa disciplina fiscal, reclama polítiques destinades a la creació de Bons de Projectes i la intervenció del Banc Europeu d’Inversions per invertir en l’economia real. També es remarca la necessitat de complir els objectius de l’Estratègia Europa 2020 i donar resposta a la desocupació, així com tenir en compte les conseqüències socials de la crisi. Es demana les polítiques econòmiques tinguin en compte l’impacte social i que es doni prioritat a la despesa en educació-on, investigació, innovació, infraestructura i energia. D’altra banda, reclama la major participació del Parlament Europeu en les polítiques de governança econòmica.

L’informe que votarem és el següent,  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2012-0018&language=ES&mode=XML, i l’opinió del Comitè d’Ocupació la va fer la nostra col·lega de l’esquerra verda holandesa, Marije Cornelissen http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2012-0021&language=ES&mode=XML

Tractat EU Marroc 

En la sessió plenària es debatrà el tractat entre EU i el Marroc que confereix a la liberalització de mesures en productes agrícoles i pesquers.

La gran majoria del grup Verds/ALE votarem en contra d’aquest acord pels motius següents:

– Demanem a la Comissió que adopti una estratègia que tingui en compte els reptes de la Primavera àrab, també present al Marroc;

– El tractat hauria de promoure la integració regional i el reforç de l’espai polític democràtic;

– S’hauria de considerar la protecció del medi natural, recursos, el correcte salari dels productors i llocs de treballs sostenibles;

– Que les derivacions de l’augment de la producció per l’exportació no comporti un augment de treball infantil en el sector agrícola (per ara present);

– Que en el tractat de la UE amb el Marroc sigui exclòs el Sàhara Occidental i que ajudi a obrir portes per a realitzar dos acords diferents;

– Que el tractat sigui renegociat per adaptar-lo a les necessitats d’un desenvolupament econòmic i social sostenible i que promogui la integració regional.

 

Persones sense llar

El dilluns 13 de febrer es va discutir en la sessió plenària del Parlament Europeu la situació de les persones sense llar a la Unió Europea. Gairebé 600 persones han mort en les últimes dues setmanes a causa de l’onada de fred a Europa. En vaig parlar en el meu apunt d’ahir (Persones sense sostre: resposta estructural, i europea)

La Unió Europea ha d’actuar davant aquesta situació, però no només en casos d’emergència com l’actual, sinó també actuant davant l’emergència social on durant tot l’any moltes persones dormen al carrer.

Demanem una reunió d’emergència per salvar vides i per crear un fons de socors per ajudar els estats membres sense mitjans suficients per a afrontar aquest situació crítica.

Finalment també es demana a la Comissió i als estats membres aplicar la estratègies de la UE sobre les persones sense llar aprovada pel Parlament.

Resolució del Parlament Europeu de 14 de setembre de 2011 sobre l’ estratègia de la UE per a les persones sense llar: www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do


Possibilitar als cecs més accés als llibres.

Demà dimecres 15 de febrer a la sessió plenària del Parlament Europeu escoltarem les respostes de la Comissió i del Consell a una pregunta oral i examinarà un esborrany de resolució derivats d’una petició de la Unió Europea de Cecs i de l’Associació Europea de Dislèxia.

A la Unió Europea les persones cegues o amb altres discapacitats segueixen tenint un accés molt limitat als llibres, només al voltant del 5% dels llibres publicats arriben a ser accessibles. El Parlament Europeu crida a la Comissió i al Consell donar suport al tractat WIPO (World Intellectual Property Organitzation) respecte dels drets d’autor de llibres i productes impresos per a cecs i altres discapacitats. 

Eleccions de Rússia.

Es debatran en el ple del Parlament Europeu les pròximes eleccions presidencials russes i el resultat de les eleccions de la Duma del 4 de desembre 2011.

Síria.

El Parlament Europeu tractarà la situació de Síria en una condemna contra l’augment de violència del règim Sirià.

Protecció de la propietat intel·lectual i mercat.

En el ple es debatrà el paper de l’European Observatory on Counterfeiting and Piracy. Es proposa canviar el seu nom a European Observatory on Infringements of Intel·lectual Property Rights (treure la paraula pirateria) i confiar el seu funcionament a l’Office of Harmonitzation in the Internal Market (OHIM) perquè l’observatori tingui els recursos i la capacitats adequades per solucionar el recent augment de tasques i activitats.

Encara que els canvis en l’observatori són útils i necessaris seria pertinent establir una metodologia més transparent en la recollida de dades i reportar de forma objectiva i fiable les dades relacionades amb les infraccions relatives als drets de propietat. Els canvis d’aquest Observatori poden generar confusió en les seves implicacions respecte ACTA.

Foto: Seu del PE a Estrasburg.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent