Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 14 de maig de 2006

Sessió plenària a Estrasburg (Maig06)

Aquesta setmana tenim sessió plenària a Estrasburg. Milers de funcionaris, assessors i assistents, a més a més, lògicament, de centenars de diputats i diputades, ens desplacem en columnes de camions des de Brussel·les a Estrasburg per complir amb un dels punts per a mi més anacrònics dels Tractats, aquell que obliga a celebrar almenys 12 sessions plenàries a la ciutat fronterera d’Estrasburg (una ciutat que, tot s’ha de dir, és de les més boniques d’Europa, però això no fa al cas).

El problema és que si aquesta pràctica tenia una certa lògica en els orígens de les Comunitats Europees, per allò del simbolisme de la postguerra, cada cop més esdevé un maldecap per a totes aquestes persones que ens hem de desplaçar i, el que és pitjor, una enorme despesa difícil de justificar davant de la ciutadania, especialment ara que hem sabut que l’ajuntament de la ciutat francesa ens cobrava una comissió no acordada certament considerable que, de fet, està en procés d’investigació. (…)

 

Cada any es presenta a la plenària alguna proposta que intenta obrir el debat i posar de manifest el descontentament de l’Eurocàmera amb aquesta pràctica, però, malgrat que és cada vegada més gran el nombre de diputats i diputades contràries a practicar aquesta processó mensual, en no tenir capacitat de decisió vinculant sobre aquesta qüestió restem a mercè dels governs, especialment del francès.

De propostes alternatives n’hi ha moltes, entre les quals hi ha la que de fa temps estem fent el grup Verds/ALE que consisteix en convertir l’edifici del Parlament Europeu a Estrasburg, una construcció molt nova però que només obre una setmana al mes, en seu de la Universitat Europea o d’alguna altra institució europea.

Sigui com sigui, amb l’ampliació, i especialment en ple debat sobre les perspectives financeres, aquesta oruga mensual no s’aguanta. El problema, però, és que en tractar-se d’una qüestió prevista als Tractats només es pot modificar amb l’aprovació de tots els Estats, és a dir per unanimitat, i és clar, fins ara el govern francès ha vetat sempre qualsevol reforma que eliminés l’obligació d’haver-nos de desplaçar mensualment a Estrasburg.

De moment, però, i mentre seguim insistint en canviar aquesta pràctica absurda i cara, ens veiem obligats/des a anar-hi un cop al mes. Per a la sessió que comença demà, la de maig, l’ordre del dia es presenta carregat de temes interessants.

Pel què fa als temes que com a ICV seguirem d’una manera especial, ja sigui amb intervencions en plenària o treballant sobre els textos de les resolucions a adoptar, hi ha els següents:

Dilluns 15: Tindrà lloc una sessió solemne per part d’Evo Morales, president de Bolívia; es discutirà l’informe Varela relatiu a l’acord UE-Marroc sobre pesca (i que inclou les aigües saharauis raó per la qual ja hi vàrem votar en contra en la seva votació en comissió PECH); tindrà lloc una sessió extraordinària de la comissió de Dones i igualtat d’oportunitats (FEMM) i una nova sessió de la Comissió Temporal que investiga els vols de la CIA i les detencions i entregues il·legals (TDIP).

Dimarts 16: La Comissió presentarà la seva agenda per afrontar el `futur d’Europa‘; es discutirà l’informe Frassoni (co-presidenta del grup Verds/ALE) relatiu al control de l’aplicació del dret comunitari; sessió solemne amb l’autoritat palestina; informe de la Comissió sobre els progressos de Rumania i Bulgària de cara a la seva futura (inminent?) integració;

Dimecres 17: actes commemoratius del Dia Internacional contra la Homofòbia (IDAHO) organitzats pels membres de l’intergrup pels drets del col.lectiu LGBT del qual en sóc vicepresident; discussió de l’informe Howitt relatiu als drets humans en el món l’any 2005 i la política de la UE (informe del qual n’he estat el ponent a l’ombra del Grup Verds/ALE)

Dijous 18: reunió de l’Intergrup sobre Minories Regionals; debat i vot sobre casos de violació de drets humans. Els temes previstos per aquesta sessió són la situació actual a Nepal i Sri Lanka.

Per cert, que es poden seguir les sessions en directe, debats i votacions, a Séance en direct.

 

 

 

 

 

 

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent