Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Road to Copenhague IV: Canvi climàtic i PVD

Canvi climàtic i PVD per Raül Romeva (publicat a Crònica.cat el 20.10.09)

Al Parlament Europeu debatem avui (per ahir, 20 d’octubre), amb la Presidència sueca del Consell i amb la Comissió en relació a l’estratègia a seguir en el marc d ela lluita contra l’escalfament global des de la perspectiva d’ajudar també els països en víes de desenvolupament, tot plegat amb la mirada posada a la Cimera de desembre sobre Canvi Climàtic a Copenhague.

La relació entre ambdós temes no és gratuïta. Els països en vies de desenvolupament són els qui menys han contribuït a l’escalfament global però en canvi són els qui més en pateixen les conseqüències, degut sobre tot a la seva vulnerabilitat geogràfica, la gran dependència que tenen respecte del sector primari (agricultura i pesca) i compten amb una infraestructura limitada per tal de fer front als impactes del canvi climàtic.

Cada any moren unes 300.000 persones degut a onades de calor, inundacions, tempestes o focs (el 90% d’aquestes morts tenen lloc a països en víes de desenvolupament o PVD), i els efectes d’aquests fenòmens perjudiquen severament 325 milions de persones (el 98% als PVD). L’any 2030 és molt possible que aquestes xifres siguin el doble.

El canvi climàtic ha abocat 12 milions de persones a la pobresa i 20 milions més entraran en situació de pobresa l’any 2030.

26 milions de persones es veuen obligades a emigrar a causa de l’escalfament global i pel 2020 en seran prop 200. I on creieu que volen emigrar? Al món industrialitzat, aquell que és el principal responsable de la seva necessitat d’emigrar, però que després posa totes les barreres possibles per tal que vinguin.

Avui tenim una responsabilitat global. No podem separar totes aquestes qüestions: escalfament global, migracions, responsabilitat agrícola i pesquera, revolució energètica i en el transport, etc…

Defenso que la UE es comprometi a Copenhague a gastar no menys de 35.000 milions d’euros (i no només 15.000 milions, com proposa la Comissió Europea) per ajudar als PVD a fer front a l’escalfament global del qual nosaltres, i el nostre nivell de vida, en som directament responsables. Així mateix, cal que siguin recursos nous, addicionals als actuals recursos destinats ja a l’ajuda al desenvolupament.

Que ningú s’enganyi. Ens trobem davant d’una crisi global, i en tant que principals responsables hem de ser, també, els principals contribuents en la seva solució.

Font foto: AP



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.