Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Les nostres demandes a Barroso: un veritable Green New Deal

Demà està previst que Durao Barrosocomparegui davant el Grup Verds/ALE per tal d’explicar-nos les seves propostes i per escoltar les nostres demandes. L’encontre tindrà lloc a les 16.30 i es podrà seguir via web, on-line. En concret, des d’ICV i el Grup Verds/ALE, considerem que hi ha dos aspectes clau per tal de fer front a aquest procés d’elegir la presidència de la Comissió Europea: d’entrada reclamem un procés d’elecció que sigui legal i democràtic ja que el mètode que està duent a terme Durao Barroso per aconseguir la reelecció no és ni una cosa ni l’altra. Per això li demanem que, ja que si finalment en el referèndum d’Irlanda (previst pel 2 d’octubre) acaben aprovant el Tractat de Lisboa, caldrà un nou procés de nomenament, doncs que s’esperi a veure que passa a Irlanda, i llavors sabrem si cal nomenar-lo d’acord amb el Tractat de Niça (actualment vigent) o el de Lisboa. 

En segon lloc li demanem un programa que correspongui a la situació de crisi que estem afrontant en aquests moments. De fet, sota el mantra de la liberalització, l’actual Comissió ha promogut sobretot els interessos de la gran indústria a costa dels interessos de la ciutadania, especialment del benestar social i ecològic. De fet, les polítiques de desregulació impulsades per la Comissió han estat claus per tal que la crisis econòmico-financera arribés als llindars que ha assolit. Així mateix, les propostes que ha fet la Comissió Barroso per sortir-ne sónmiops i mal enfocades. Per tot plegat, ni com ICV ni com a Grups/ALE estem disposats i disposades a donar el nostra aval a Durao Barroso per a un nou mandat.

Per a nosaltres ha arribat l’hora d’un veritable Green New Deal. És hora de començar de cap i de nou, amb noves propostes i idees fresques. Com a ICV i Vers/ALE volem que la Comissió dugui a terme els canvis necessaris en quant  a polítiques, accions i enfocaments en favor d’un veritable pla de recuperació econòmica, en clau ambientalment sostenible, que doni resposta a les dimensions social, ambiental, climàtica i energètica de la crisi.

En particular, la nova Comissió (i especialment la seva presidència) han de virar el rumb en almenys les sis àrees següents: 1) Reregular els mercats financers; 2) afrontar seriosament les interconnexions entre canvi climàtic, escalfament global, política energètica i política industrial; 3) establir una agenda social ambiciosa; 4) bastir, enfortir, respectar i fer respectar els principis democràtics i els drets fonamentals a la UE, i més enllà; 5) Acabar amb la deriva pro-OGM i apostar per un model d’agricultura i pesca sostenibles; i 6) establir un pressupost que es basi en recursos propis basat an el PIB, un impost en les transaccions de capital i un impost sobre el querosè.

Foto: Dany Cohn-Bendit, copresident de Verds/ALE, presentant la campanya Stop-Barroso. Font: AFP



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UE: present i futur per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent