Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 9 de març de 2008

I malgrat tot, demà, nova sessió plenària al Parlament Europeu (armes, PAC, IEIT, …)

Mentre espero el tancament de la jornada electoral dedico part de la tarda a preparar la sessió plenària del Parlament Europeu per aquest mes de març (tindrà lloc de demà fins dijous a Estrasburg). L’agenda ve prou interessant, de tal manera que el Grup Verds/ALE hem hagut de prioritzar alguns temes (veure prioritats en francès i anglès). A títol personal vull destacar que finalment he aconseguit introduir a l’agenda un debat sobre la revisió del Codi de Conducta de la UE sobre exportacions d’armes, tema que serà debatut dimecres i votat dijous. Altres temes importants en l’agenda són: debat/votació sobre l’Institut europeu d’innovació i tecnologia (IEIT); ‘revisió mèdica’ de la PAC; i Cimera europea sobre el canvi climàtic, entre d’altres. A continuació adjunto el posicionament que el nostre Grup (Verds/ALE) defensa en relació a les tres qüestions: (segueix…)
Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IEIT) (debat 11 de març): Institut al qual, per cert, el meu poble, Sant Cugat, fa temps que s’hi postula per tal d’ubicar-hi la seu. El cas és que la nostra postura, com a Grup, passa per donar suport a l’objectiu d’enfortir els vincles entre educació, recerca i innovació, però tal i com està plantejat en aquests moments, la proposta d’informe que es presenta al Parlament Europeu redueix a 300 milions d’Euros el pressupost per a l’IEIT malgrat que nombrosos estudis posen de manifest que caldria, com a mínim, uns 2.300 milions d’euros per tal de dur a terme totes les línies previstes i necessàries. Així doncs, ens preguntem si per tenir un Institut mal dotat, més val no tenir-lo, per la qual cosa és probable que acabem votant en contra de l’informe del PE en segona lectura.


En suma: Justificació de Verds/ALE per tal de demanar que el Parlament Europeu rebutgi la Proposta de Posició Comuna del Consell: ‘
A pesar de los 308 millones concedidos, las CCI o “motores” siguen padeciendo la falta de una fuente propia de financiación y deberán luchar por obtener créditos europeos de toda una serie de instrumentos comunitarios, como el Séptimo Programa Marco, para los diferentes aspectos de sus programas de trabajo. No obstante, la necesidad de una fuente propia de financiación y la concesión de preferencias a un agrupamiento de IET son dos importantes resultados del análisis de impacto del IET (IP/A/ITRE/IC/2006-157)

Revisió mèdia de la PAC (debat 11 de març): Dimarts el Parlament Europeu examinarà amb lupa les actuals pràctiques de la Política Agrícola Comuna. Si bé aquesta revisió mèdica es planteja sobretot per tal d’avaluar la situació actual de la PAC, s’apuntaran també les línees mestres que hauran de determinar la reforma completa d’una de les peces centrals de la política europea, la qual consumeix gairebé la meitat del pressupost comunitari. És hora ja de posar en consonància la PAC amb les actuals necessitats de la societat apostant per una agricultura que generi: ocupació, desenvolupament econòmic de les regions, preservació de paisatges rics en biodiversitat, seguretat alimentària i un alentiment del canvi climàtic, entre d’altres objectius. Les reformes precises són, per tant, de grans dimensions. La presidència francesa (segona meitat 2008) voldria concloure la ‘revisió mèdica’ de la PAC durant el seu mandat. Tanmateix, la postura majoritària al Parlament Europeu seria la d’esperar fins a l’entrada en vigor del nou Tractat segons el qual el PE adquiriria per primer cop plens poders pressupostaris en matèria agrícola.

Cimera europea i canvi climàtic (debat 12 de març): Els caps d’Estat i de govern europeus es reuniran a Brussel.les els dies 13 i 14 de mars en el marc de la Consell europeu de Primavera. Un cop més, les polítiques de la Unió en matèria de canvi climàtic seran al centre del debat. L’ampli paquet de mesures relatives a com fer front al canvi climàtic que la Comissió Europea va presentar el passat gener és objecte de nombrosos atacs provinents de diverses bandes. Set dels nous Estats membres volen afeblir l’ambició dels objectius tal i com els va establir la Comissió. Alemanya i França han arribat a un acord per tal de limitar els valors límit de les emissions provinents dels automòbils i el Comissari europeu responsable de la indústria, Günter Verheugen, voldria excepcions per a la indústria pesada. La nostra exigència com a grup és que els caps d’Estat i de Govern mantinguin el cap clar sobre les importants prioritats que tenim davant nostre i que no sucumbeixin davant les pressions dels sectors econòmics que volen diluir un acord que, ja de per sí, és molt allunyat del que nosaltres consideraríem òptim.

Altres temes que debatrem/votarem al llarg de la setmana són els següents:

Dilluns 10 març:
-Informe Albertini sobre la política europea de transporta sostenible, a la vista de les polítiques europees de l’energia i el medi ambient

Dimarts 11 març:
-Informe Turmes sobre les estadístiques en energia;
-Informe Staes sobre les estadístiques relatives als productes fitosanitaris.

Dimecres 12 març:
-Sessió solemne (50 aniversari del Parlament Europeu)
-Informe Gomes sobre el paper de la UE a l’Iraq
-Declaracions del Consell i la Comissió sobre el Codi de Conducta de la UE sobre exportacions d’Armaments (a instàncies de Romeva)
-Informe Turmes sobre sobre el Fons mundial per a la promoció de l’eficiència energètica i les energies renovables.

Dijous 13 de març:
-Debat sobre violacions de Drets Humans, de la democràcia i l’Estat de Dret

Foto: seu del Parlament Europeu a Estrasburg. Font: Wikipedia/Wikimedia.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent