Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Europa estudia si pren mesures contra el magatzem de gas Castor

Europa estudia si pren mesures contra el magatzem de gas Castor.

El BEI espera l’informe de Madrid per emprendre accions

Publicat a ARA, per LAIA FORÈS Brussel·les (04/12/2013)

 

El magatzem de gas Castor, situat a la costa de Vinaròs (Baix Maestrat), fa setmanes que està aturat després dels sismes que va provocar a les comarques del Baix Maestrat i el Montsià, però encara no se sap res del seu futur. El Banc Europeu d’Inversions (BEI), institució europea que va finançar una part del projecte, està esperant conèixer l’informe tècnic que ha de presentar el ministeri d’Indústria per saber si el tancament del magatzem submarí és definitiu i poder emprendre accions.

Segons una carta que el secretari general del BEI, Alfonso Querejeta, ha enviat a l’eurodiputat d’ICV Raül Romeva i a la qual ha tingut accés l’ARA, quan la institució d’inversions tingui l’informe a les seves mans podrà prendre “les decisions que consideri oportunes” contra l’empresa. De moment, però, prefereix tenir més informació abans de prendre cap decisió. Querejeta es limita a dir que el BEI “segueix de prop l’evolució de la situació”.

Cap responsabilitat

De la carta de Querejeta es desprèn que el BEI, que va posar a disposició del projecte Castor 500 milions d’euros, es renta les mans de qualsevol responsabilitat sobre els problemes sísmics que ha provocat el magatzem i, de moment, no demana responsabilitats. “Estem parlant de diners públics executats erròniament”, es lamenta Romeva. Però el BEI va donar per bons els informes mediambientals i va aprovar el projecte després d’una “anàlisi detallada” del Castor, segons assegura en la carta el secretari general del BEI.

Querejeta nega a l’eurodiputat ecosocialista, que ja s’havia queixat a Brussel·les de la falta de seguretat del magatzem submarí abans dels moviments sísmics, una còpia del contracte entre el BEI i el projecte Castor al·legant el “secret professional”. Per Romeva, aquest fet demostra la “falta de transparència” del Banc Europeu d’Inversions. El directiu del BEI tampoc contesta a la majoria de preguntes que li fa l’eurodiputat en la carta que va enviar a la institució per demanar informació sobre el Castor.

La Comissió Europea tampoc ha assumit cap responsabilitat, tot i que va autoritzar al BEI la inversió en la planta de gas Castor. De fet, el magatzem submarí es va convertir en la primera de les infrastructures finançades pels anomenats bons projecte, una iniciativa que facilita el finançament d’infraestructures clau d’energia i transport a Europa impulsada per Brussel·les.

Raül Romeva desconeix les mesures que podria prendre el BEI si es confirma el tancament del Castor, però una de les possibilitats és que reclami a l’empresa que gestiona el magatzem de gas els diners, o almenys una part, que va rebre del BEI. “Em semblaria lògic”, apunta l’eurodiputat d’ICV.

Font foto: Ara


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.