Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Estudi d’impacte ambiental i shale gas: la UE torna a fallar

Ahir, la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu va votar sobre la revisió de la Directiva relativa als estudis d’impacte ambiental. El nostre Grup (Verds/ALE) vàrem votar en contra de l’acord que, en primera lectura, han tancat el Parlament i el Consell, amb el beneplàcit de la Comissió Europea. La raó és que el text que se’ns ha presentat no obliga les avaluacions d’impacte prèvies per a l’exploració i explotació del shale gas.

La Directiva relativa als estudis d’impacte ambiental, actualment en fase de revisió, és un text extremadament important pel que fa a la política ambiental europea, i suposa el principal instrument de prevenció dels riscos per a la salut i el medi ambient.

És trist veure com, degut a la pressió d’alguns estats membres i dels lobbies vinculats a la indústria extractiva, el Consell es negui a estendre la seva aplicació als ambits de l’exploració i explotació del gas d’esquist.

A més, es dóna la paradoxa que a finals de gener la Comissió va acceptar tenir en compte tot el seguit d’impactes en relació al fracking que el Grup Verds/ALE havien exposat, (impacte en les aigües subterrànies, en la disponibilitat de recursos hídrics, en la qualitat de l’aire o sobre el clima).

El canvi d’actitud de part de la Comissió és altament preocupant. La CE prefereix reconèixer que la legislació europea és defectuosa (des del punt de vista dels estudis d’impacte) abans que proposar una legislació específica més ambiciosa.

Resulta imperatiu que aquest tema romangui obert per tal de garantir la protecció del medi ambient i la salut dels ciutadans.  1. Només un petit apunt terminològic, ‘shale gas’ no s’ha de traduir per ‘gas d’esquist’ sinó més aviat ‘gas de lutita’ o ‘gas d’argila’. Shale fa referència a una roca sedimentària de gra fi i en cap cas a una roca metamòrfica com l’esquist.
  2. Bé, és evident que no si ho parem, ens passarà com als USA. L’amic Dick Cheney, president de la Holliburton entre el 95′ i el 00′, va ser després Vicepresident del Govern (2001-2009) i es va passar la Safe Drinking Water Act per allà on tots sabem, i es va treure de la butxaca la Energy Policy Act del 2005, on en l’article 322 s’excloia la fracturació hidràulica de les principals normes de la EPA. I au!, via lliure.

    Potser a Europa estem una mica més pel medi ambient que als USA, però com ens descuidem, ja tenim el fracking (Polònia, Ucraina…) ficat a casa. Per això crec que és molt necessari que la gent del territori conegui ben bé, però sense sensacionalismes si no amb dades reals, que implica realment la fracturació hidràulica.

  3. Hauria de limitar-se per llei les competències de les comissions parlamentàries de la UE a 3-6 mesos de l’acabament de la legislatura….sinó passen les coses que passen… en benefici de certs interessos..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.