Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 21 de maig de 2008

Dades científiques del canvi climàtic, efecte sobre mars i oceans, i Directiva Criminalitat Ambiental

La votació d’avui al Parlament Europeu (plenària a Estrasburg) resultarà clau per a la protecció del medi ambient, almenys en dos aspectes: Primer, la votació de l’Informe Karl-Heinz Florenz sobre Datos científicos del cambio climático: resultados y recomendaciones para la toma de decisiones; i segon, la Directiva sobre Criminalitat Ambiental (Informe Nassauer). En relació al Primer, l’informe sobre Dades científiques del canvi climàtic, voldria emfasitzar que l’informe no és simplement un resum tècnic de l’estat de la ciència vinculada al canvi climàtic sinó que es tractat d’un text altament polític. Els fets que s’hi exposen reclamen d’una completa revolució a les nostres societats. És evident que hem d’actuar d’acord amb les evidències científiques. No fer-ho seria, i sóc molt conscient del que dic, un crim contra la humanitat. En concret, algunes de les coses positives de l’informe Florenz aprovat avui són (segueix…)

que posa de manifest que els objectius europeus de reducció del 20% de les emissions de gasos efecte hivernacle són totalment incompatibles amb l’objectiu científic de no permetre un escalfament de la terra superior 2° (i és per això que des del nostre grup hem proposat que l’UE fixi de manera unilateral una reducció del 30% l’any 2020).


La Unió Europea es troba especialment ben situada per conduir la lluita contra el Canvi Climàtic, així com per ajudar els països en vies de desenvolupament a reaccionar-hi. La gestió del canvi climàtic, a més a més, pot proporcionar un nou alè a les institucions europees, i acostar-se una mica més a la ciutadania europea i les seves inquietuds, a la qual, se suposa, representa.

 

En altres paraules, l’informe adoptat avui posa de manifest que des de la UE hem d’enfortir el nivell d’ambició de la nova legislació europea en la matèria. Així mateix, el Parlament hem fet referència a les Recomanacions del Grup Internacional d’Experts segons les quals els països industrialitzats hem de reduir les nostres emissions entre el 25 i el 40% en relació al nivell de 1990 i fins el 2020. Si ho assolim, tindrem encara alguna possibilitat de mantenir-nos per sota dels 2° Celsius d’escalfament.

 

En suma, això és allò que preconitza la comunitat científica, però les propostes de la Comissió que en aquests moments tenim sobre la taula en el marc del procés legislatiu és ben lluny d’estrar en línia amb aquestes recomanacions.

 

Per altra banda, estic especialment satisfet que al llarg de la votació s’hagi aconseguit incorporar algunes esmenes relatives als efectes sobre el mar i els oceans del canvi climàtic que hem impulsat des de la Comissió de pesca del Parlament Europeu. Les esmenes aprovades són les següents:

 

Enmienda  1: L bis. Considerando que más del 70 % de la superficie terrestre está cubierta por océanos; que más del 97 % del total del agua del planeta se encuentra en los océanos; que los océanos constituyen el 99 % del espacio vital de la Tierra; que las proteínas que provee el pescado representan el porcentaje más alto de las proteínas que consumen los seres humanos, y que es la fuente primaria de alimento de 3 500 millones de personas; que tres cuartas partes de las megalópolis del mundo están a la orilla del mar,

Enmienda 2: 3 bis. Subraya que, conforme aumenten la emisiones de gases de efecto invernadero de origen humano, se producirán repercusiones dramáticas para los ecosistemas y recursos marinos y la comunidad pesquera, así como graves amenazas para los mismos; que los cambios significativos en la temperatura del agua pueden producir cambios en las poblaciones de organismos marinos (migraciones), incluidas la invasión de especies extrañas y la desaparición de las especies autóctonas;

Enmienda 3: 6 bis. Recuerda que las alteraciones de algunos parámetros fisicoquímicos del agua, como la disminución del ph (con la consiguiente acidificación de los océanos) y la subida de la temperatura media del agua del mar (la temperatura de las aguas de superficie ha aumentado cerca de 1,5º C en los últimos 60 años), están provocando cambios importantes en la dinámica poblacional marina lo que, inevitablemente, acarreará profundas modificaciones en cuanto a la disponibilidad y a la distribución geográfica de los recursos pesqueros, lo que puede tener graves repercusiones económicas en el sector europeo de la pesca;

 Enmienda 4: 6 ter. Opina que las tendencias en materia de pautas relativas a la temperatura, al oxígeno, a la salinidad, al ph, a la clorofila y a la oscilación eólica sólo se perciben claramente al cabo de muchos años; subraya la necesidad de conjuntos de datos y una observación exhaustiva del suelo oceánico y marítimo, para contribuir a explicar los cambios locales que inciden en la pesca de acuerdo con los cambios en nuestra capacidad para distinguir las causas y los efectos de la evolución de los ecosistemas;

Enmienda 5: 6 quáter. Insiste en la necesidad de un marco exhaustivo de planificación marina, como el que prevé la Directiva marco sobre la estrategia marina, para lograr una mejor gestión de las zonas y de los recursos pesqueros basada en datos científicos, y para asegurar que nuestras zonas marinas protegidas (ZMP) no acaben siendo oasis de biodiversidad en un mar estéril y sobreexplotado;

Enmienda 6: 13 bis. Subraya la necesidad de investigar sobre la fisiología y la ecología de los peces marinos, especialmente en los trópicos, donde se han llevado a cabo trabajos de investigación relativamente poco numerosos; señala que, conforme vaya aumentando nuestro cúmulo de informaciones, los científicos podrán efectuar predicciones más precisas y proponer las soluciones pertinentes; opina que el desembarco de todas las capturas accesorias con fines científicos podría constituir una importante contribución a la base de información; también reconoce la necesidad de mantener la investigación sobre los efectos del cambio climático en las poblaciones de aves marinas debido a la escasez de comida, así como su impacto en las tasas de reproducción y supervivencia;

 

Finalment: En relació a la Directiva sobre criminalitat Ambiental, també votada avui (informe Nassauer), adjunto la declaració, que faig meva, de part de la copresidenta del nostre Grup, Monica Frassoni:“Nous accueillons favorablement cette première proposition de directive européenne concernant les sanctions pénales. En l’approuvant, le PE décide que les infractions liées à la criminalité environnementale, intentionnelle ou par négligence grave, seront considérées comme des crimes dans tous les Etats membres. Des sanctions pénales seront utilisées pour garantir l’application de la législation européenne. 

 

Celles-ci comprennent la pollution de l’air, du sol ou de l’eau, l’élimination des déchets, ainsi que la production, le stockage et le transport de matières nucléaires.

 

Par leur résistance, les Verts sont parvenus à éviter à toute approche limitée concernant les habitats protégés, la faune sauvage et la flore protégés, et accueillent favorablement cette amélioration. Toutefois, alors que la Directive proposée marque une première étape positive, elle est loin d’être parfaite. Nous regrettons en particulier les limites qu’elle introduit dans le champ d’application en ajoutant deux annexes avec une liste de Directives qui définissent ce qui est “illégal” en vertu du droit de l’environnement européen.

 

La responsabilité de la mise en œuvre de la Directive ainsi que le choix du type et de la durée des sanctions pénales pour dommages criminels à l’environnement sont entre les mains des Etats membres que nous observerons avec attention. Grâce à cette Directive, les Etats membres ne pourront plus systématiquement dépénaliser les crimes environnementaux et cela représente un acquis de la plus haute importance”

 

 

Font foto: BBC



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.