Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Acord Pressupostos UE: una irresponsabilitat intergovernamental que confio que el PE aturarem

Primeres reaccions en relació al compromís assolit pels caps d’Estat i de Govern sobre el futur pressupost de la UE (o marc financer) pel període 2014-20, al Consell Europeu d’avui.

Els líders de la UE han demostrat, un cop més, que simplement no tenen cap voluntat de treballar plegats per aconseguir més i millor Europa. En la seva obsessió per defensar els obsolets i miops interessos estatals, estan soscavant el projecte europeu en les seves essències. Obvien, de manera irresponsable, un aspecte fonamental, com és que el pressupost de la UE té un paper significatiu en la resposta a la crisi actual.

La pressa per aconseguir un acord ha conduït a una proposta curta de mires. Així serà impossible que els pressupostos de la UE serveixin com un instrument real per rellançar les nostres economies i per promoure la recuperació basada en una dinàmica de sostenibilitat ambiental.

Confio que el Parlament Europeu no aprovarà aquesta proposta. Si m’he de basar en les intervencions que els diferents presidents de grup han fet aquesta setmana mateix, davant el President Hollande i la presidència irlandesa, el Parlament comptarà amb una àmplia majoria de rebuig (heus aquí la declaració conjunta dels caps dels 4 grans grups del Parlament Europeu Verds / ALE, ALDE, S & D i EPP) està disponible a:
www.greens-efa.eu/future-eu-budget-mff-cross-party-statement-9193.html ).

El President del Consell, Van Rompuy, ens demana responsabilitat. Jo li he respost (via twitter) que són els caps d’Estat i de Govern els qui han actuat de la manera més irresponsable possible.

En un moment en què els comptes estatals estan sota pressió, és quan més calia tenir una visió europea. Els actuals líders, però, han demostrat un cop més estar a anys llum dels seus antecessors. No ens enganyem, el projecte europeu està en crisi, i els principals responsables no estan a Brussel.les, sinó a Londres, Dublin, Estocolm, Amsterdam, París, Roma, Madrid, ….

Sí, hi havia marge per retallar, per exemple en partides com els absurds subsidis agrícoles que la hipòcrita Londres pretén garantir per les seves elits agroindustrials. Això ens hauria permès, per exemple, invertir en un futur orientat a àrees com la recerca i la innovació, el desenvolupament sostenible i els programes per a joves europeus.

Per tot plegat, espero que el parlament aguanti la pressió, que no ratifiqui aquest despropòsit, i que la qüestió sigui un dels temes de debat públic per a les eleccions de 2014. Deixem que sigui la ciutadania, a través del seu vot, qui decideixi quines majories ha de tenir el Parlament, també en funció de les diferents postures d’uns i altres en aquest tema.

MÉS INFORMACIÓ:

Summary of the European Council agreement

Conclusions of the European Council

Preguntes i respostes sobre el Pressupost (segons la BBC).

Font foto: EU


  1. Crec sincerament que a part dels interessos propis dels estats, hi ha aquesta mania de retallar i retallar. A més potser això té bona pinta sota les tesis neocon però d’aquí quatre anys, quan la resta de paisos ens avancin a tota velocitat competitivament parlant, ens lamentarem profundament.

    Salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UE: present i futur per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent