L’Alquimista i jo

Actes del Simposi Internacional Josep Palau i Fabre. L'Alquimista

Com una mena d’obsequi de final de curs, un d’aquests darrers dies del mes de juliol m’han arribat un parell d’exemplars de les Actes del Simposi Internacional Josep Palau i Fabre.

El simposi va començar el 9 de novembre del 2017 però no es va acabar fins als dies 2 i 3 de març del 2018, gràcies a l’efecte del ditxós 155, com recorda Manuel Guerrero en la seva introducció. Vaig intervenir-hi el dia 2, en la sessió celebrada a l’Institut d’Estudis Catalans, al costat d’Àlex Broch i Vicenç Altaió, en una taula d’editors de Palau, on malauradament va faltar Joan Tarrida, que amb ell hauríem fet tot el pòquer.

Hi vaig fer memòria d’una relació entre autor i editor que havia durat deu anys, de la qual, malgrat que van quedar prou coses per fer, em sento molt orgullós, perquè diria que és fora de dubte que va contribuir a fer prendre consciència que Palau, més enllà de la imatge de maudit que arrossegava, potser amb orgull i tot, era un poeta, un narrador i un assagista —també un dramaturg— molt més centrals que no semblava.

Aquí (a partir del minut 1:00:45) es pot seguir la intervenció oral que després, convertida en un breu paper, inclouen aquestes actes del simposi.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Carnet, Xerrades i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*