Els escriptors pel referèndum

Fa deu dies encara no un petit grup d’escriptors vam decidir promoure un manifest en suport al referèndum. El vam fer arribar per correu electrònic als tres centenars de signants d’un manifest pel Sí-Sí que havíem fet públic abans del 9 de novembre del 2014. I, en pocs dies, els signants ja ultrapassaven els sis-cents. Fa prop d’una setmana, l’endemà de les detencions i l’inici del salt mortal que han decidit fer les autoritats espanyoles, el vam fer públic, amb prou ressò. A hores d’ara ens acostem a les nou-centes adhesions. El manifest —i les signatures— és aquí, però em ve de gust copiar-lo també en aquest bloc:

Manifest

Un grup d’escriptors ha promogut aquest manifest, al qual s’han adherit i continuen adherint-se gent de lletres i professionals del món del llibre que escrivim, traduïm, corregim, editem o venem llibres. El teníem a punt abans dels fets del 20 de setembre del 2017; després, creiem que és encara més necessari.

L’1 d’octubre els escriptors també votarem

Som escriptors. Treballem amb la paraula per mirar d’expressar-nos i de construir imatges en què ens puguem reconèixer i en què es reconeguin els lectors. El nostre repte és aquest, i fer-ho tan bé com en siguem capaços, i això vol dir també amb la màxima llibertat. Per això tot sovint som entre els primers que reclamen i vetllen per la llibertat d’expressió.

Ara en torna a ser l’hora. Som a les portes de l’1 d’octubre i el govern de Catalunya ha emplaçat la ciutadania a expressar, en referèndum, si vol que el país sigui un estat independent en forma de república o continuï essent una comunitat autònoma espanyola. A nosaltres, en tant que escriptors, aquesta crida ens interpel·la com a la majoria de conciutadans.

Però encara ens interpel·la més, si és possible, des del moment que constatem com hi estan reaccionant tots els ressorts de l’estat espanyol. La seva resposta —hiperbòlica, entotsolada, d’un hiperlegalisme histriònic, d’un supremacisme arnat— va començar per fer impossible el debat polític serè. I ara ja atempta sense escrúpols contra la llibertat d’expressió i altres drets fonamentals.

No podem acceptar que s’escorcollin impremtes i mitjans de comunicació, que es prohibeixin actes públics, que s’intimidi els qui treballen perquè tots els ciutadans puguem decidir el nostre futur col·lectiu. Per això cridem a participar en el referèndum del pròxim diumenge 1 d’octubre. Que cadascú voti el que vulgui. Però que no hi falti. Perquè ara mateix el que hi ha en joc no és només el futur del país. Ens hi juguem també la llibertat d’expressió, la dignitat de ser ciutadans de ple dret.

Per tot això els escriptors votarem

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cosa pública i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*