Riba i Sagarra al Mapa Literari Català

Fa un parell d’anys Espais Escrits em va encarregar que fes l’exercici de geolocalitzar Montserrat Abelló: és a dir, que indiqués en un mapa indrets significatius de la biografia de la poeta i els relacionés amb alguns dels seus textos. Temps després, el projecte de Mapa Literari Català continua creixent: aquesta primavera se n’han presentat nous autors, entre els quals Carles Riba i Josep M. de Sagarra. […]

Em va divertir aleshores i m’ha tornat a resultar ben estimulant fer aquest exercici: reduir la vida i l’obra d’un escriptor a una desena de llocs concrets i relacionar cadascun d’aquests espais amb un text, per força breu, també concret. Fer-ho amb autors com Riba i Sagarra no és només difícil, sinó com a mínim temerari. I tot i amb això m’hi vaig cabussar i em sembla que n’han sortit uns esbossos de recorregut interessants, suggerents.

D’una banda he intentat que els deu punts permetessin traçar uns mínims apunts de biografia. Després, que els textos resultessin representatius de les diverses expressions de cada escriptor, si més no pel que fa als gèneres literaris i les formes explorades per cadascun. Alhora, que no hi apareguessin sempre els textos més previsibles, sinó ajudar a eixamplar a través de la tria antològica la imatge que en tenim.

Vaja, que potser he pretès dir massa coses a través d’un encàrrec en realitat modest. Espero, només, que qui consulti el Mapa hi descobreixi alguna cosa dels autors i retrobi les ganes de llegir-los. A mi també m’ha servit per a això.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cosa pública, Lectures i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*