La conversa eternament pendent amb Muriel Casals

Muriel-Casals-signants-del-manifest-a-la-Biblioteca-de-catalunya

Tinc el privilegi d’haver coincidit unes quantes vegades els últims deu o quinze anys amb Muriel Casals. Una de les darreres va ser en la presentació pública del manifest dels escriptors per la independència, l’octubre del 2014, a la Biblioteca de Catalunya.

Abans, durant uns quants anys, en l’espai de l’Opinió Catalana. Després, ella a la presidència d’Òmnium Cultural i jo a la direcció de la Institució de les Lletres Catalanes. Moltes, moltíssimes vegades, vam començar una conversa. Que sempre havíem d’interrompre quan la teníem a mitges. Llavors ella deia unes paraules, gairebé sempre les mateixes: tenim una conversa pendent. I així, de trobada en trobada, havíem anat acumulant unes quantes converses, ara ja eternament pendents.

Muriel Casals et mirava amb aquells ulls clars i t’escoltava, feia que et sentissis sempre escoltat. Construïa, amb el posat tranquil i una fragilitat ben simple, un espai natural de diàleg. Encomanava il·lusió i la convicció que tots junts podem arribar molt lluny. Tenia, per tot això, uns dots de lideratge poc freqüents, nobles, molt enriquidors. Perquè fins i tot quan ha hagut de posar-se a primera fila i assumir un fort protagonisme, com els darrers anys encapçalant Òmnium i esdevenint un dels rostres civils del procés, ha sabut fer-ho sense gota de personalisme, en nom de tots plegats. Muriel Casals era allà en nom de tots i perquè tots hi volíem ser.

Ara que ens ha deixat, tan de sobte, tan discreta també en l’hora de la mort, hem de ser capaços de mantenir viva la seva il·lusió, la seva calma, la seva fermesa.

 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Interiors i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*