Geolocalitzar Montserrat Abelló

Captura de pantalla 2015-10-05 a la(s) 14.15.24

La bona gent d’Espais Escrits fa temps que empeny un projecte que, a mesura que va agafant forma, demostra fins a quin punt és interessant, com en pot ser d’útil i que acabarà essent necesssari. Em refereixo al Mapa Literari Català. […]

Aquest mapa presenta ubicats en punts concrets del mapa una selecció de textos dels autors emparats per l’associació Espais Escrits, que aplega una àmplia xarxa d’entitats de signe divers que, des de qualsevol punt dels Països Catalans, vetllen per l’estudi i la difusió de l’obra dels nostres escriptors.

El cas és que aquest estiu se’m van adreçar fent una proposta agosarada: volien geolocalitzar —se’n diu així— la poeta Montserrat Abelló. I dic que la proposta era agosarada perquè una de les característiques de la seva poesia és, precisament, que gairebé sempre la despulla, també, de referències concretes i elements anecdòtics o conjunturals. Però vaig acceptar l’envit i em vaig endur una bona sorpresa en rellegir-ne els versos amb la mirada esbiaixada en aquest sentit.

Perquè, tot i aquell exercici de despullament, aquí o allí es podia espigolar una referència a la vida diària, a la maternitat, a aquesta lluita, a aquella altra. I, d’aquesta manera, anar resseguint els diversos indrets de la vida de la Montserrat, que no en van ser pas pocs, com em va ajudar a determinar la seva filla Mireia.

No fa gaire que Espais Escrits ha penjat el fruit d’aquest exercici. El trobareu aquí.

 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Carnet, Lectures i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*