Senyalètica

Senyalètica a l'Hospital de Sant Pau

Aquests dies he descobert el nou Hospital de Sant Pau (i de la Santa Creu: segons el rètol exterior, aquesta tercera ubicació continua recordant els noms històrics tot i la modernor de les instal·lacions). […]

I m’hi ha cridat l’atenció algun aspecte de la senyalització. Una mica les marques a terra que indiquen determinats camins, segur que amb la intenció de reduir la desorientació dels visitants, i que són només un eco –m’agradaria veure-hi fins i tot, potser, implícitament, un homenatge– de les línies de colors que traçaven els itineraris entre pavellons pels passadissos subterranis que els unien en l’espectacular complex modernista de Domènech i Montaner. També la designació dels actuals pavellons, que ha reemplaçat la selecció intencionada del santoral (sant Cosme i sant Damià, sant Salvador i sant Leopold, sant Jordi i santa Apol·lònia…) per l’asèpsia, tan d’avui en dia, de l’estricte alfabet: A, B, C, D, E.

Però, sobretot sobretot, la icona d’aquesta fotografia: una prominent embarassada, que pobla en abundància diversos camins. I que destaca, també, per l’absència d’altres indicacions gràfiques –potser un embut, en la segona línia del rètol que vaig retratar?–. Per què només hi ha dibuixades gestants tant evidents?, et tempta de preguntar-te. Fins que en veus passar alguna que camina, amb parsimoniosa urgència, amb un acompanyant per crossa carregat de bosses, mirant d’arribar a terme abans no sigui l’hora.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Vida diària i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.