Un insult a l’Enciclopèdia

No sé què mirava l’altre dia, que vaig anar a parar a l’entrada que la Gran Enciclopèdia Catalana dedica a la ciutat de les fonts i dels papes, la bella capital de la Costera, la socarrada Xàtiva.

I encara no me’n sé avenir.

Perquè al costat del nom tan digne (“Sobre aquest nom edifique la pàtria!”, s’exclamava l’Estellés), algun llumenera, ànima de vençut o de microbi, hi ha volgut escriure, entre claudàtors, “San Felipe”.

Com per allargar l’incendi, l’insult i la ignomínia.

Després de cremar-nos la ciutat, el maleït borbó que per sempre pengi potes
enlaire decretava, el 27 de novembre d’aquell 1707, que s’havia de formar “de las ruinas de una ciudad rebelde como la expresada de Jàtiba (cuyo nombre ha de quedar borrado), una colonia fidelísima que se ha de intitular San Felipe”.

I ara resulta, ai, que la nostra Enciclopèdia perpetua aquell mal, i el legitima, bo i clavant-nos al front i entre claudàtors, la marca de l’esclau.  1. He quedat esparvetat en saber-ho,de fet no ho havia vist;la indignació m’ha portat a entrar a la seva web,i els he enviat un correu per fer-los saber la meva queixa,i que el fet el considero una ofensa i una humiliació envers la ciutat de Xàtiva.Salut!

  2. La seva resposta (textual):Moltes gràcies per enviar-nos el seu comentari que ens ha permès descobrir que per un error intern no sortia la informació que acompanyava el topònim “San Felipe”.Ara ja ho hem corretgit i queda explicitat que és un nom històric,contextualitzat temporalment i explicitat en el mateix nom i també en el propi nom de Xàtiva,i en cap cas,un subnom del topònim Xàtiva.En tot cas,aquesta informació no vol significar cap ofensa per ningú,només que com enciclopèdia,els continguts que donen volen oferir el màxim d’informació per a que puguin ser útils als lectors.
        He mirat per internet,i és cert,han posat un afegitó,(nom històric),però no m’ha convençut,Xàtiva NOMÉS té un nom;mantenir-ho és com analtir una imposició,Salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de país per ncadenes | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent