EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Gargots, capgrossos, dibuixos i altres

Segurament moltes vegades heu viscut l’escena de donar-li a un nen/a un paper i un boligraf perquè es distregui. Bé, doncs encara que no ho pugui semblar és un principi de mètode de preescripturaEs basa en el desenvolupament d’un procés grafomotor.

S’entèn la grafomotricitat com un procés de maduració personal de l’infant en qual les vivències internes, les imatges mentals i la construcció d’estructures significatives ajuden a expressar-se

Hi ha diverses etapes evolutives on l’infant va adquirint cada cop més habilitat manual per arribar a dominar el traç de l’escriptura, aquesta habilitat va lligada al desenvolupament psicomotor.

L’ETAPA DEL GARGOT

Comença aproximadament a partir dels 18 mesos i acaba als 4 anys. Dins d’aquesta etapa distingim: gargot incontrolat, gargot controlat i gargot amb nom.

-Gargot incontrolat:

Gargot incontrolatL’infant fa els primers traços o gargots cap els 18 mesos a partir del moviment de flexió (esquerra) i extensió (dreta) anomenades “vaivé” o “escombrada”. Fa línies movent tot el braç cap endavant i cap endarrere sense relació amb la direcció visual (no mira el que fa) i produeix traços impulsius i incontrolats. El nen/a ho fa simplement per plaer, sense cap intenció. Sovint sobresurten dels límits del paper.

-Gargot controlat:

gargotcontrolat

S’inicia cap als 30 mesos comença la coordinación visuomanual, l’infant controla o dirigeix el moviment manual, mira i guia allò que dibuixa. L’infant ja tanca les línies i dirigeix el test amb línies que tenen un principi i un final. Comença a respectar els límits del paper.

-Gargot amb nom:

gargotambnom

Cap els 3 anys i mig el nen/a dibuixa amb intenció, no per simple plaer motor, comença a donar-li nom als gargots. Els traços no varien gaire de l’anterior etapa però presenten una elaboració i destresa d’execusió molt millor. Es recomanable esperar a que el nen/a ens digui què és el que ha dibuixat.

ETAPA PREESQUEMÀTICA

Comprèn aproximadament dels 4 als 7 anys. L’adult comença a reconèixer les expressions gràfiques de l’infant. Els traços i els gargots són controlats i es refereixen a objectes visuals ja que l’infant ja ha adquirit una bona habilitat per moure el canell i el polze.

etapa_preesquem_tica

Els primers dibuixos solen ser persones, cases i arbres. Al principi, al representar persones humanes solen dibuixar “capgrossos” que més endavant es tornaran més elaborades amb la incorporació de braços i de cames que surten del tronc. Als 6 anys la figura humana està totalment detallada.

98

 

 

ML. 1. Com he dit abans trobo un tema molt interessant els dibuixos dels nens.
  I treure-li tota l’informació a un dibuix et pot dir moltes coses d’aquest nen.
  Felicitats pel tu post

 2. Una informació molt aclaridora. Hem sembla molt interessant el que ens has explicat i és de gran ajut per a comprendre les diferents etapes de l’expressió gràfica dels infants.

 3. M’ha fet molta gràcia aquest article, sobretot el moment en què dius que és aconsellable que el nen ens digui el que ha dibuixat, perquè és un moment una mica incòmode quan un nen petit t’ensenya un dibuix molt emocionat i tu no saps què és perquè per a nosaltres només són gargots i per a ell, en canvi, és un dibuix molt important i ben fet! El pobre es pot ofendre si li diem que el gosset és molt maco si en realitat per a ell és una vaca! Per exemple.

 4. Hola, Marta
  M’encanta el teu bloc, també estic estudiant GSEDI aquesta vegada amb l’IOC, i sempre que tinc un treball hem costa fer-ho, però aquest hem costa més fer l’activitat. Tens alguna activitat pel grafisme de diferents edats?
  Gràcies, m’ajuden molt els teus blocs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Grafomotricitat, Plàstica | s'ha etiquetat en , per MartaLuque | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent