Ho han aconseguit. Ahir a la vesprada l’expectació era màxima en tot el món científic per veure si era certa la filtració que finalment la darrera de les prediccions de la Teoria de la Relativitat d’Einstein s’havia acomplit.
La conferència de premsa a la seu de la National Science Fundation (NSF) a Washington DC (EUA) començà amb el parlament del director executiu de LIGO, David Reitze: Senyores i senyors, hem detectat les ones gravitatòries. Ho hem aconseguit. Hem tardat mesos per confirmar que realment eren ones gravitatòries, però el que és veritablement emocionant és el que ve després, obrim una nova finestra a l’Univers“.
Aquí està la importància del descobriment. Finalment una nova era en l’astronomia s’obre davant nostre. Objectes molt difícils de veure com són els forats negres es faran visibles a través del seu moviment, per les pertorbacions que produeixen en el teixit de l’espai-temps. Podrem veure el mateixa essència de l’Univers. Podrem començar a comprendre com és l’Univers de veritat, veurem les ones dels objectes massius que es mouen i provoquen ones com els vaixells fan ones en la mar. En la conferència de premsa es tenia en ment aquesta idea que han arribat a comparar amb la primera observació del cel amb un telescopi per Galileo Galilei.
El 14 de setembre de 2015 a les 09:50:45 UTC, un senyal d’una durada molt curta passà quasi simultàniament (amb una diferència de 7 milisegons, confirmant que les ones viatgen a la velocitat de la llum) pels detectors del Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) situats un a Luisiana i l’altre a l’estat de Washington, estacions separades uns 3000 km. La forma del senyal no va deixar cap dubte. Era el que havien esperat tant de temps i era exactament igual al que havien mostrat les simulacions numèriques prèvies.
L’anàlisi del senyal rebut revelava que era resultat de la col·lisió violenta d’un forat negre d’unes 29 masses solars contra un altre de 26 masses solars. Aquest fet ocorregué a una distància d’uns 1300 milions d’anys llum, sembla que en la direcció del Gran Núvol de Magalhães. I l’unió dels dos forats negres en un únic forat negre va ser tan violenta que unes 3 masses solars (3 Sols!) es van convertir en energia emesa en forma d’ones gravitatòries. Tota eixa energia, capaç de distorsionar l’espai-temps, va estar emesa en una fracció de segon i ha viatjat a la velocitat de la llum durant eixos més de mil milions d’anys fins arribar a nosaltres.
Aquesta gran fita de l’astrofísica relativista que ens contaven en directe ahir de vesprada des de Washington ja ha estat publicada en la revista científica Physical Review Letters Observation of Gravitational Waves from a Binary Black Hole Merger. Un futur premi Nobel s’està ja coent.
El xoc dels dos forats negres i el viatge de les ones gravitatòries fins a la Terra es pot veure en el següent vídeo. És el que es mostrà en la conferència de premsa.
Ací està la frase de France Córdova, directora de la National Science Foundation, en presentar el descobriment de les ones gravitacionals ahir. Em lleve el barret i em dóna una enveja del que podríem fer per ací i no es fa..
“En 1992, quan es van aprovar els fons inicials per a LIGO, van representar la major inversió que la NSF haguera fet mai. Era un gran risc. Però la NSF és l’agència que ha de prendre aqueix tipus de riscos. Recolzem la ciència fonamental i l’enginyeria en els moments del camí cap al descobriment en els quals aqueix camí no és clar. Financem pioners. Per açò els EUA segueixen sent un líder global i avançant en el coneixement“.
Kip Thorne, cofundador de LIGO, i expert en forats negres, tornà a resaltar que LIGO representa el principi de l’astronomia d’ones gravitatòries i donat que LIGO serà tres vegades més sensible en els pròxims anys, baixarà el soroll (efectes aleatoris, pertorbacions conegudes, micro-sismes, etc…) i els detectors podran veure fenòmens no tan violents com els que acabem de detectar.
Després de la tensió dels últims mesos, es notava que la gent estava relaxada i amb ganes de fer broma. Per exemple, France Córdova li ha comentat a Kip Thorne, que també és co-guionista i assessor científic de la pel·lícula Interstellar, si a la vista d’aquests resultats farà la segona part de la pel·lícula: Interstellar 2….
En continuarem parlant.
Més informació: The “sound” of spacetime: Overview. i al bloc de Daniel Marín El nacimiento de la astronomía de ondas gravitacionales.
1.- LIGO detecta ones gravitatòries de dos forats negres en col·lisió. NSF, Aurore Simonnet (Sonoma State U.). Apod de Nasa de l’11 de febrer 2016.
2.- Esquema del descobriment. Gravitational waves, Einstein’s ripples in spacetime, spotted for first time. Science Magazine.
3.- Els dos senyals simultànis a Luisiana i Washington.
4.- France Córdova, directora de la National Science Foundation.
5.- Kip Thorne, cofundador de LIGO.
El que no entenc es com poden saber quin és el fenomen que produeix cada tipus d’ones gravitatòries… Com poden saber si es perque han topat dos forats negres o qualsevol altre esdeveniment còsmic que produeixi tanta energia com per produir aquestes ones?
Gràcies
És una bona pregunta. Es coneix molt bé la Relativitat General d’Einstein. Les equacions i les simulacions fetes amb superordinadors de l’esdeveniment còsmic de dos forats negres que xoquen preveuen que s’hauria de produir un senyal exactament com el que s’ha observat. De la mateixa manera que es fa en moltes branques de la ciència. En les mesures d’un TAC o d’una ecografia ens arriba un senyal electrònic que un ordinador “interpreta” com la realitat.
Enric
Aquest descobriment pot ajudar a unificar la teoria quàntica amb la relativitat?
gràcies
Salut V.
Tot pot ajudar però encara és aviat per saber-ho.
Enric
Jo sóc una persona de lletres que no entenc res però m’agradaria saber si bàsicament es produeixen les ones pel movimy d’una massa, om per exemple, el moviment d’un vaixell a la mar, llavors si hi han molts vaixells es produeixen moltes ones a la mar don s igualment per molts esdeveniments còsmics a la vegada, també es produiran ones gravitacionals a la vegada?
Realment les ones gravitatòries es produeixen si l’objecte està accelerat. L’exemple del vaixell és per a que es puguera entendre. Evidentment l’Univers, com la mar, està ple d’ones, en aquest cas gravitatòries. I a la Terra n’arriben per tots els costats. Però la tecnologia actual només permet observar les produïdes per esdeveniments molt energètics i d’aquestes no hi ha tantes.
Enric
Hola: aquest descobriment pot ajudar a unificar la teoria de la relativitat amb la mecànica quàntica? A fer una teoria del tot?
El soroll que se sent de l’arribada de les ones, és real o és la vibració que la convertim en so artificialment?
És una vibració que convertim en so per poder escoltar-la.
Aquesta confirmació tindrà una incidència en l’avanç de poder lligar la gravetat amb la quàntica, una teoria unificada? O potser no. Potser la teoria de les supercordes, les branes, la teoria M, la supergravetat endecadimensional, etc… són hipòtesis matemàtiques que van paral.leles perquè difícilment es podran verificar empíricament.
Encara és aviat per saber-ho. Quan comencen a arribar més senyals ja en podrem parlar més.
Enric