Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 16 de juny de 2008

Lleu terratrèmol a Barxeta

Oblidem de vegades que el nostre planeta és viu.

Fa unes hores, a les 22:50, hora local del diumenge 15 de juny, la terra ha tremolat a Tavernes de la Valldigna, el lloc on viu el vostre blocaire astrònom. He notat que l’ordenador i la taula on era ha tremolat durant uns 5 segons. De primer em semblava que era només un mareig. Però de seguida m’he adonat de la realitat, en preguntar-me la meua filla, asseguda ben a prop, Això és un terratrèmol? Després tot s’ha aturat.

Remirant per la xarxa observe que ja fa uns dies que s’observen aquests fenòmens a la Vall d’Albaida i a la Mariola. Ara hi ha hagut un petit terratrèmol a Benigànim (la Vall d’Albaida) el matí de diumenge. I fa poc hi ha hagut un altre.

A la web de l’Instituto Geográfico Nacional hi els terratremols dels últims 10 dies. 
I allí he trobat les dades del lleu terratrèmol que he viscut:

<!–

–>

<!–

–>

Event Data Hora(GMT*) Latit. Longit. Prof. Prof. Sentit Mag. Localització
849474 15/06/08 20:55:24 39.0180 -0.4189 5 5 3.4 SW BARXETA.V

Així que el terratrèmol que he sentit ha tingut l’epicentre a la població de Barxeta (la Costera) ha tingut una intensitat de 3.4 a l’escala de Richter.

No ha estat res però m’ha recordat com de vulnerables som els humans…

Foto: De la web de l’Instituto Geográfico Nacional.

 



  1. A la Valldigna descarreguen les darreres estribacions dels sistema de la cordillera ibèrica, mentre que les darreres estribacions del sud de la Safor com la  Serra de la Safor pertanyen a les darreres estribacions del sistema de la cordillera subètica i al centre de la comarca de la Safor hi ha les estribacions de la Serra Gran independents dels dos sistemes abans esmentats. 

  2. El castell del Rebollet -que mai no ha estat cap gran cosa, d’altra banda-, es va desfer quasi tot per un terratrèmol allà al segle XIV, segons m’han dit sempre. Jo no n’he notat mai cap, ací -a Barcelona sí-, però segons tinc entès, per les nostres terres hi ha al voltant d’uns 100 terratrèmols a l’any (un parell per setmana), però la gran majoria d’ells són tan xicotets que ni els notem…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Personal per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent