L’hivern ja arriba

Demà 22  de desembre, després d’uns dies de fret, pluja i, a alguns indrets, neu, arriba l’hivern al nostre país a les 07:08 hora local. El Sol es trobarà en el seu punt més baix a l’hemisferi nord. És el dia del solstici d’hivern. Fixeu-vos com està de baix i que llargues són les ombres. Encara que a la gent li sobte, el pròxim 2 de gener la Terra es trobarà en el punt més pròxim al Sol. Així que la distància no és el fet determinant del fret de l’hivern. La inclinació de l’eix de la Terra és el responsable que el Sol es trobe tan baix i que la seua il·luminació es repartesca en una major superfície sobre la Terra.

Veure més ….

El fet que demà el Sol es trobe en el seu punt més baix, vist des de l’hemisferi nord, implica també que la seua eixida i posta es produiran des d’algun punt del Sud-Est i del Sud-Oest respectivament. El recorregut pel cel serà ben curt donant només 9 h 23 min de llum a la Safor.

Hi ha diverses tradicions al voltant del solstici. El monument megalític de Stonehenge a Anglaterra és un veritable observatori astronòmic on els pobles neolítics observaven les eixides i postes del Sol i de la Lluna i els solsticis d’hivern i estiu. Precisament demà, si voleu i teniu temps, podeu aplegar-vos-hi. Centenars de persones si acostaran per veure entre les pedres l’eixida del Sol del primer dia de l’hivern.

Actualització: 22 de desembre 2007, 21:00. Ja estan disponible les fotos d’aquest matí a Stonenhenge en la web de la BBC. Ací a la Safor ha estat tot el dia plovent….

Més a prop podrieu acostar-vos a Otos, La Vall d’Albaida per veure com el rellotge de Sol que Joan Olivares té a sa casa Ca les Senyoretes assenyala l’entrada de l’hivern.

Hi ha molts refranys populars en català que fan referència a l’entrada de l’hivern i de les festes de Nadal. En aquest post de Victor Pàmies podeu veure els més coneguts si voleu passar una estona.

 Foto: Monument de Stonehenge.  Stefan Kühn.

3 pensaments a “L’hivern ja arriba

  1. Bon solstici i bon Nadal i una aferrada amical. Gràcies per la teva amistat, la teva informació/ formació i la constància. Cada dia fas més links…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *