Llibres de divulgació científica per festejar Sant Jordi

Sant Jordi se celebrarà dilluEstà boja la nostra espècie? L'ús de l'energia nuclearns i des d’aquest bloc d’astronomia vos recomane que compreu llibres de divulgació científica.

Un bon regal podria ser alguna d’aquestes obres:

L’ús de l’energia nuclear (Homo sàpiens?) (Vicent Martínez Sancho, Editorial del Bullent). Ens desvetlla el negoci fosc de l’energia nuclear i l’engany de la seua “netedat”. Amb els arguments raonats d’un físic (i professor meu) amb un fort compromís cívic.

10000 años mirando estrellas (Fernando J. Ballesteros, Bartolomé Luque, Alianza Editorial). Aborda els temes del cosmos que criden més l’atenció: la composició i origen de l’univers, els forats negres… Escrit per uns bons amics i millors divulgadors.

Recerca en Acció ha preparat també una selecció de llibres de divulgació científica publicats darrerament. Sense pretendre ser exhaustius, són una mostra de la diversitat i la qualitat de llibres que fan la ciència accessible i interessant sense renunciar al rigor.

Algunes de les obres que destaquen són les següents:

Que plourà, avui?  (Jordi Mazon, publicacions de la UB). Un entretingut llibre que presenta totes les claus per entendre el temps atmosfèric, i que aprofita la meteorologia per divulgar interessants conceptes de física.

Una petita història per entendre l’Univers  (Hubert Reeves, Editorial Comanegra). El prestigiós astrofísic quebequès Hubert Reeves explica el Cosmos a la seva néta en un diàleg apassionant.

100 controvèrsies de la biologia (David Bueno, Cossetània Edicions). Reflexions sobre la identitat dels humans observades des de la biologia i formulades per David Bueno, professor de genètica a la UB i prolífic autor de divulgació científica.

L’estat del malestar  (Jordi Bosch, Institut d’Estudis Ilerdencs).  Les causes i les conseqüències de l’actual crisi econòmica, social i immobiliària. El llibre ha rebut el Premi de Divulgació Científica Humbert Torres 2011.

Per què envellim?  (Gemma Marfany i Maria Soley, Publicacions de la UB). Els mecanismes bioquímics, genètics i metabòlics del procés que ens porta a la vellesa descrits en detall per dues investigadores de la Universitat de Barcelona.

Un planeta a la deriva  (Jordi Martínez, Daniel Sol, Jaume Terrades, Editorial La Magrana). Una conversa oberta entre tres científics i tres ciutadans per entendre el procés de canvi global accelerat que afronta la Terra. 

Evolució i complexitat  (Jordi Bascompte i Bartolo Luque, Edicions Bromera). La Teoria de l’evolució avui, a la llum de la genètica de poblacions o de la biologia molecular, i aplicada també a Internet i als sistemes complexos.

100 invents que han canviat el mon (Daniel Closa, Cossetània Edicions).  Un centenar d’històries que expliquen com es va inventar el GPS, el pa, Internet, el paper, etc., a càrrec del bioquímic i divulgador Daniel Closa.

100 mites de la ciència (Daniel Closa, Editorial Cossetània, edició de butxaca). No és cert que fem servir únicament el 10% del cervell. Aquest és un dels cent mites que Daniel Closa desemmascara en aquest apassionant llibre que ara es publica en edició de butxaca.

Per què les lleones no els prefereixen rossos?  (Xavier Duran, Editorial Columna). Seixanta curiositats científiques explicades per Xavier Duran, químic i director del programa “El medi ambient” de TV3.

 

Un pensament a “Llibres de divulgació científica per festejar Sant Jordi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.