El cel d’agost 2008

El Dragó (Draco) és una constel·lació ben antiga i molt extensa que envolta l’Ossa Menor. Representa el ser mitològic d’un o cent caps que protegia les pomes d’or del Jardí de les Hespèrides.

El planeta rei del cel d’agost serà Júpiter. Es podrà veure a partir de la posta del Sol cap al sud-est tot el mes. La seua cort de satèl·lits és un objectiu interessant de veure.

I per passar la nit amb conversa agradable mentre el Sol i la Lluna tenen un encontre celeste, no us perdeu la nit del 16 al 17 d’agost quan, amb permís dels núvols, observarem un eclipsi parcial de Lluna.

Segueix …

El Dragó (Draco) és una constel·lació ben antiga i molt extensa que envolta l’Ossa Menor. És, per tant, una constel·lació circumpolar, és a dir visible a qualsevol hora de la nit en direcció al nord. Representa el ser mitològic que protegia les pomes d’or del Jardí de les Hespèrides. Aquestes eren les filles del déu Atlas, condemnat per Zeus a sostenir sobre els seus muscles la volta del cel. Hèrcules aconseguí matar el drac i endur-se les pomes en l’onzé dels seus mítics treballs. Hi ha qui proposa que les pomes d’or eren realment taronges però els grecs no coneixien aquest fruit. De fet, aquest heroi és representat al firmament ben prop del Drac amb un peu situat sobre el seu cap.

No hi ha estrelles realment destacades. Gamma Draconis, una estrella gegant roja, que es troba situada a la posició de l’ull del drac, és de magnitud 2,2 i localitzada a 150 anys llum de la Terra.

La constel·lació destaca per les seues estrelles dobles. Mu, Nu i Psi Draconis són sistemes estel·lars amb dos components que són fàcilment observables amb un telescopi menut o uns prismàtics.

Mart i Saturn ja no són visibles aquest més perquè es troben en direcció a la brillant lluminària solar.

El planeta rei del cel d’agost serà Júpiter. Es podrà veure a partir de la posta del Sol cap al sud-est tot el mes. Tracteu d’observar-lo amb un telescopi o uns prismàtics potents i veureu la seua cort de satèl·lits alineats i les bandes fosques de núvols sobre el seu disc.

El dia 1 d’agost tindrem una Lluna en fase de nova. El 8 d’agost la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent. Finalment tindrem lluna plena el dia 16, i quart minvant el 24. L’últim dia del mes la Lluna tornarà a presentar-se en fase de nova.

La nit del 16 al 17 d’agost, amb permís dels núvols, observarem un eclipsi parcial de Lluna. Aquest fenomen ocorre quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats. Aleshores el nostre satèl·lit entra dins de l’ombra que projecta la Terra en l’espai a causa de la llum solar. La Lluna, que estarà en fase de plena, va enfosquint-se i adquireix una tonalitat rogenca. En aquest cas l’alineació serà quasi perfecta. La Lluna es submergirà fins un 85% dins de l’ombra de la Terra. Els moments destacats de l’eclipsi són els següents, en hores i minuts:

Començament de l’eclipsi parcial:      21:36
Màxim de l’eclipsi:                             23:11
Final de l’eclipsi parcial:                      00:46

Tracteu d’observar el fenomen ja que no cal cap instrument per veure’l. Només cal veure com la Lluna, en el seu camí al voltant de la Terra, va fent-se cada vegada més fosca.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 d’agost de 2008, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Solament caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Foto: Les Hespèrides en el Jardí. Ací les pomes són a l’arbre i el dragó Ladon només té un cap (algunes versions diuen que en tenia 100!). Figures sobre una hydria roja àtica. Aprox. 410-400 aC. Fotografia cortesia dels Trustees of the British Museum, Londres.

Figura adjunta: Mapa celeste per al mes d’agost 2008. Vàlid per al dia 1 d’agost a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.

 

4 pensaments a “El cel d’agost 2008

  1. No podem mai començar un mes sense llegir el vostre apunt; l’esperem i com desde el meu balconet tinc una visió molt bona del cel, segueixo sense problemes, quan no hi han núvols, ‘les cartes du ciel’. Gràcies per aquests apunts que ens fan anar a dormir d’una manera diferent, després d’observar i badar mirant el cel.

  2. Saber què veus o al menys el nom i la quimera que algú va imaginar per a allò ignot… i que n’han pensat els savis. No m’escaparà l’eclipsi – com deien els antics venedors de somnis ambulants…”si el temps ho permet”. Nova i bella nit d’estiu

  3. El dissabte 16 d’agost l’Agrupació d’Afeccionats a l’Astronomia de Girona celebra el seu 9è aniversari organitzant una plantada de telescopis per a poder veure l’eclipsi i una xerrada sobre els viatges de l’home a la lluna, amb una copa de cava i coca per a tots els assistents. Més informació a http://www.astrogirona.com. Hi esteu totas convidats!