ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

La deriva autoritària de l’Estat espanyol

Podem agafar el raonament de J. S. Mill en defensa de la llibertat humana, i partint de l’última conseqüència del seu raonament, la lliberta d’associació per assolir un objectiu, negar aquesta última i anar retrocedint de manera estrictament lògica per Tollendo Tollens, fins negar tota la llibertat en l’àmbit de l’objectiu prohibit.

Si passar a construir la independència des de la pròpia sobirania és un delicte, una vulneració de la llei i de la Constitució, resulta clar que la llibertat l’associació entre individus per assolir aquesta independència s’ha de prohibir i, així,  passar a il·legalitzar els partits independentistes, CDC, ERC, CUP, … i les entitats com l’ANC, Omnium, …. Si neguem aquest dret d’associació que deriva del dret d’expressió, resulta també conseqüència lògica prohibir la llibertat d’expressar i publicar opinions favorables al delicte i tancar diaris com l’Ara, el Punt Avui, VilaWeb,…. Si neguem la llibertat d’expressar la independència que es fonamenta en la llibertat de consciència, arribarem finalment a la conseqüència lògica d’haver de prohibir la llibertat de pensar i de sentir, almenys en aquest respecte. Podríem afirmar, fins i tot, que si les autoritats competents no prohibeixen tot això, estan prevaricant.

Aquesta és simplement una qüestió de lògica que posa en evidència les contradiccions internes i els dèficits de la Constitució del 78 ; però indica una deriva mental que es manifestarà en fets quan la contradicció, a través del repte independentista, es presenta en al realitat. La posició dels partits espanyols del Règim porta a una deriva autoritària i antiliberal de la societat espanyola, els seus partits i l’Estat;  obre el camí a grups i idees d’extrema dreta. Un altre símptoma d’aquesta deriva lògico-autoritària és la negació de fet, per part dels partits del Règim, de l’Estat de dret a partir d’una errònia concepció de l’Estat de dret, i la seva utilització fal·laç, per situar-se com a Estat absolutista. La deriva cap a l’absolutisme del Reino de España. Caldrà començar a pensar en aquest escenari advers i en una acceleració de la pèrdua real de llibertats a Espanya, amb permís de la UE.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Coneixement, Política per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent