ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Pronòstic de govern a Espanya

Anem a fer una sèrie d’hipòtesis per fer una predicció sobre els pactes que es produiran a partir dels resultats del 20D.

El consens que hi podia haver, en la sortida del franquisme, al voltant de la restauració de la monarquia en la forma de democràcia liberal (Constitució del 78) consistia en la promesa de la sobirania popular, que, de moment, es trobaria en algunes coses incompleta però que gradualment seria portada a plenitud.

Aquesta promesa no s’ha vist acomplerta, més aviat gradualment s’ha vist que la sobirania passava a altres mans. Com a fites aclaridores: Transvasament de mils de milions de diner públic a la banca (origen de l’endeutament de l’Estat); transvasament de mils de milions de diner dels particulars a les empreses energètiques via tarifes, Castor i decrets contra les renovables; sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut de Catalunya aprovat pel Parlament espanyol i ratificat en referèndum; aprovació de l’article 135 que estableix la sobirania dels creditors internacionals; contrareformes fiscals; contrareformes laborals. Més desigualtats socials que sota el franquisme.

Aquest incompliment porta a la lenta descomposició del Règim i a la crisi actual. El partit més afectat per aquesta descomposició és el PSOE, ja que representava la credibilitat d’aquella promesa. Molts dels seus dirigents han acabat validant el canvi de sobirania, com a exemple paradigmàtic el dirigent que havia despertat més esperances en el seu moment, Felipe González. El partit com a tal va derivant d’un partit portador d’ideals a una empresa política patrocinadora de càrrecs.

Per tant la contradicció que gradualment va esdevenint principal és la de la sobirania en forma de tria entre Monarquia (el Règim en descomposició i sobirania dels poders fàctics) i República (recuperar la sobirania popular). L’independentisme es troba abocat indefectiblement cap a la República. Podemos és una manifestació d’aquesta crisi i es debat entre el vell i el nou.

En aquestes circumstàncies (amb aquestes hipòtesis):

1. Un pacte Podemos-PSOE que accepti el referèndum a Catalunya és inassumible pel PSOE i per una part de Podemos: No es produirà.

2. Un pacte PSOE-Podemos que negui la sobirania de tots (simbolitzat per la no acceptació del referèndum català) provocaria problemes dins de Podemos, alguns problemes dins el PSOE i un desencís de molta gent que va derivant cap al republicanisme. Seria la versió 2.0 de la recepta de la transició des del franquisme: altra vegada l’ajornament de la ruptura en nom de la reforma, i a la llarga la claudicació davant dels poder fàctics. Per Podemos una Siritza 2. Pot produir-se.

3. Un govern PP-PSOE trencaria la mateixa credibilitat del Règim, via descomposició del PSOE, només quedaria dret el PP i tocat. NO es produirà.

4. Un govern del PP amb l’abstenció del PSOE sense compromís d’estabilitat per part d’aquest, de moment, els beneficiaria a tots dos: el PP podria consolidar la seva «recuperació» econòmica i el PSOE podria imposar alguns canvis socials: derogació llei Wert, llei mordassa, …. Seria inestable en el sentit de rivalitat entre els dos partits i respecte a la manera d’afrontar la ruptura catalana, i catastròfic si la suposada «recuperació» econòmica es dilueix i ens trobem amb un Estat incapaç d’assumir el deute i obligat a encara més dràstiques retallades. Pot produir-se

Per tant tenim o bé 2 o bé 4. En estricte càlcul costos beneficis immediats, hauria de produir-se 4; però en el PSOE encara queden ideals i hem vist què ha passat a Portugal, i el 2 encara obre algunes il·lusions. Per tant tendirà a produir-se 2. Però això necessita l’abstenció de l’independentisme i la pregunta és ¿Quin futur tindrà la nova reforma i com s’ho farà per anul·lar el principal moviment per la ruptura democràtico-republicana: el sobiranisme català?. L’independentisme ja no combregarà amb la reforma. Resultat : o govern tècnic (tipus Itàlia amb sacrifici de Rajoy i Sánchez) per aplicar les polítiques austeritàries o noves eleccions.

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent