ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Perill de repunt.

Com a dada més fiable a quadrar agafem les defuncions. Ara bé, aquestes només es comencen a mostrar a partir dels 11 dies. Hi ha una altra dada que crec que també podem considerar fiable, el total d’ingressats. Aquesta ens pot permetre començar a filar des del tercer dia de la infecció.

El model agafa com a ingressats els infectats de 8 dies, començant pel tercer dia enrere des d’avui, i multiplica la suma per 0,0195. Per què aquesta xifra?. Perquè és la que fa que els ingressats del model dividit per la xifra oficial d’ingressats oscil·li al voltant de 1 per les últimes dades que portem recollides. Pura i trista empíria.

Per mantenir aquest index prop de 1 a partir del 4 de desembre, inici del pont, en el model, ha calgut augmentar la taxa de contactes de 2,2 a 2,7 (i no a 2,4 com havíem suposat en l’últim apunt). La taxa de letalitat l’hem deixat a 0,3% i la d’infecció al 7%. Amb això quadrem morts i ingressats.

la taula (primera columna dades oficials, 2a. el model):


Conseqüències: puja la Rt, puja el risc, els ingressos pugen però reculen després, augmenta el flux d’infectats, augmenta la població malalta, les defuncions després de 11 dies (desembre 16) tornen a pujar. 3a. onada?. NO. Després d’un lleuger repunt, el model indica, que la pandèmia torna a recular lentament.
Com és possible que torni a recular, si la 2a onada va començar amb una taxa de contactes de 2,35?. Crec que l’explicació es troba en el fet que ja força gent ha passat la malaltia. Segons el model, només en aquesta segona onada més d’un milió de persones ja l’han passada. És a dir, comencen a fer de barrera per l’expansió de la malaltia.
Tota manera, començava a enfilar-se. Veurem què passa a partir del 21.
Si es mantenen els paràmetres com hem indicat, la situació el dia de NADAL serà aquesta:


I els gràfics:

I no es veu la fi de la pandèmia amb les seves restriccions.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent