ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 29 d'agost de 2020

CoronaVirus: La situació s’ha complicat.

Havíem dit en l’últim apunt que amb el cribratge massiu s’estava controlant el repunt, però que s’havia d’estar molt atent als resultats dels últims dies que apuntaven a un creixement d’infeccions. I efectivament les dades de defuncions indiquen que alguna cosa d’això està passant. Utilitzarem el model per tenir-ne una apreciació més precisa. El model es troba aquí: La lògica del virus

Recordareu que, pel que fa als paràmetres, ja vam reduir la Taxa de letalitat a 0,35% i van deixar la Taxa d’infecció en el 7%. Juguem, doncs, amb la Taxa de contactes efectius (TCE) que mesura els contactes diaris amb possibilitat d’infecció per malalt.

A fi que el model quadri amb les dades oficials, al juny, la TCE se situava en els 3,22 punts. Amb els cribratges, cap al 19 de juliol, se situa a 1.85; però posteriorment en començar les vacances, l’1 d’agost, cal situar la TCE a 2,1.

Sembla, doncs, que l’inici de les vacances d’agost ha suposat un increment de contactes que ha tornat a fer enfilar la corba de les infeccions i defuncions. Si no hi ha noves mesures excepcionals, podem suposar que la TCE es mantindrà en aquest valor tot l’agost i que al setembre tornarem al valor de 1.85, fins arribar a l’inici del curs escolar en què tornaran a créixer els contactes efectius.

Aplicat el model al nou episodi, posant el 15 de juny totes les variables a 0, tenim per avui mateix 29 d’agost:


I arribaríem a l’inici de curs (suposem 14 de setembre) amb:


Fixeu-vos que la situació seria diferent d’avui 29 d’agost, encara que el nombre de defuncions sigui similar, ja que el 14 de setembre la Rt seria de 0.908 mentre que avui seria de 1.08. És a dir, avui les infeccions van de pujada, llavors anirien de baixada, cada malalt donaria lloc a 0.908 malalts.
Fixem-nos també que la línia que separa el creixement del decreixement és molt fina, una dècima pot representar un escenari o l’altre. Concretament, si amb la tornada a l’escola la TCE no supera el valor 2.10, la Covid s’estabilitza amb baixada; si supera els 2.10, torna a accelerar.
Quadre pel 30 de setembre amb TCE igual a 2.10:


El 26 de setembre es comencen a veure els efectes del pas de la TCE de 1.85 a 2.10, per l’anada a l’escola, les defuncions diàries passen de 7.1 a 7.9; però tornen a caure molt lentament, 7,7. Les defuncions setmanals se situarien en 54.
Gràfiques corresponents a tots aquests supòsits:


Si els contactes efectius superen aquests 2.10 punts, el model diu que la situació es descontrola. La línia que separa els dos escenaris és, per tant, finíssima.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent