ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: no n’hi ha prou!

Teniu el programa aquí: la lògica del virus

Podeu consultar l’explicació completa del programa aquí: CoronaVirus: La lògica de la infecció

NOVETATS:

Hem introduït un monitor per la  ràtio reproductiva bàsica (R0) que mesura les persones que infecta cada persona infectada en el decurs de la seva malaltia.

PRONÒSTICS:

Hem situat la població infectada inicial per l’1 de març a 6000 persones. Hi ha un acord entre els estudiosos que els casos detectats de contagiats són molt àmpliament inferiors als casos reals. Quant més àmpliament? Doncs, unes 40 vegades. Només es detecten el 2,7% del casos.

Ja vam dir que es considera que els efectes de les mesures per combatre el virus només tenen efectes uns dies després d’implementades. Per tant, el dia 23 de març es van començar a veure els efectes dels dies previs de l’estat d’alarma (14, 15, 16 de març).

És difícil d’avaluar aquests efectes, caldrà modificar els paràmetres en funció de les dades que han aparegut.

Farem però les suposicions i proves. Hem passat de 1720 morts (dia 22) a 3430 morts (dia 25).

Per quadrar aquests valors farem els següents ajustos.

Fins el dia 13 (13 tics) continuarem amb els valors dels paràmetres:

txMort: 1,41%

diesMalat: 11 dies

txPoblacióaAfectar: 70%

txContactesEfectius: 0,07 / milió dels contactes possibles

taxaInfecció: 14% dels contactes efectius.

El dia 13 (13 tics) per al dia 14 abaixem la taxa d’infecció dels contactes efectius de 14% a 13%.

Reduïm la taxa txContactesEfectius de 0,07 / milió dels contactes possibles a 0,06 per milió dels contactes possibles. Resituats els nous valors dels paràmetres fem el clic 14 fins al clic 20 (dia 20).

Una setmana després tornem a rebaixar els paràmetres: la taxa d’infecció dels contactes efectius de 13 a 12,7 i la txContactesEfectius de 0,06 a 0,057.

Continuem clicant amb aquests paràmetres i obtenim pel dia 22, 1718 morts (1720 real), pel dia 25, 3427 morts (3430 reals)

Per demà 26, amb aquests valors dels paràmetres d’avui, el pronòstic és 4236 morts i pel dia 27, 5229 morts.

En relació a les xifres comparatives entre l’Estat espanyol i l’alemany, hi ha hagut una discussió a la xarxa sobre la taxa de mortalitat. Es parlava d’un 0,3% i de 500.000 casos reals a l’estat espanyol fa dos dies. La qüestió que ha quedat clara és que els casos confirmats d’infecció es troben molt per sota dels reals. Jo vaig decidir agafar una taxa de mortalitat de 1,4% perquè era la que donaven els estudis a la Xina. De moment pràcticament no la toco, però en tot cas la taxa real és inferior a aquest 1,4%. I els casos reals d’infecció se situen avui ja a l’estat espanyol en més del milió de persones.

Així, doncs, hem de tornar a afirmar que si continuem fent passar els dies (clics), veiem que tampoc amb aquests nous paràmetres aturem l’epidèmia. Les mesures no són suficients. Hi ha només una lleugera frenada. El pic màxim del flux d’infectats se situa descontroladament a mitjans d’abril. Mentre el flux d’infectats superi el flux d’altes i morts, no aconseguirem abaixar la població malalta i tenir sota control la malaltia. Els dies que vénen, i no només la setmana entrant, poden ser dramàtics. Si no es prenen mesures, en aquest escenari ens aproparíem als 200.000 morts.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent