ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: La lògica de la infecció

Es tracta aquí d’un petit programa que ens permet veure com evolucionarà la infecció, tant si suposem que continuaran les mateixes circumstàncies actuals, com si n’hi introduïm de noves.

També ens permet veure on hem d’actuar, i amb quina eficàcia, per reduir la propagació de la malaltia.

A 1 de març de 2020 per a la població sota l’estat espanyol:

El programa el trobareu aquí: la lògica del virus

COM FUNCIONA?

De sortida tenim una Població inicial de malalts i una població total d’un territori. La diferencia dóna la població no afectada. De la població total una part pot ser afectada i una altra no (resulta immune per alguna circumstància) és el percentatge possible d’afectacions que aplicat dóna la població d’afectació possible.

A mida que es van produint les altes, aquestes es resten de la població afectada a efectes del càlcul de contactes possibles que ve a continuació.

El producte de la població d’afectació possible x la població afectada dóna els contactes possibles, des d’un punt de vista lògic.

D’aquests contactes possibles només un percentatge seran efectius realment. El producte de contactes possibles x la taxa de contactes dóna els contactes efectius .

D’aquests contactes efectius només un percentatge produiran infecció. El producte dels contactes efectius x la taxa d’infecció dóna el flux d’infectats. Aquests es van sumant per donar la població total afectada.

Els morts venen determinants per la taxa de mortalitat de la població total afectada (la suposem del 3,5% per quadrar amb els valors actuals de defuncions).

## COM UTILITZAR EL PROGRAMA.

Podeu modificar el valor de totes i cadascuna de les barres lliscants. Després cliqueu [setup] i a continuació [ves-hi]. Cada clic de [ves-hi un pas] representa un dia transcorregut.

Tal com està configurat ara, partint de 84 casos l’1 de març, amb x clics (dies) dóna els valors actuals segons les informacions oficials.

Si continueu clicant tindreu l’evolució per als propers dies, sota els mateixos valors de les variables dels sistema.

Podeu variar aquests valors de les variables dels sistema i observar els efectes.

## LA LLUITA CONTRA LA INFECCIÓ

Els territoris són un factor d’importància cabdal. El primer valor que podem mirar de disminuir és la població d’afectació possible. Per fer-ho cal tancar territoris. Exemple: Si tenim en un territori una població de 10 sans i 10 malalts , el total de contactes possibles és 100. Si confinem aquest territori en dues parts d’igual població tenim 5×5 + 5×5 = 50: haurem reduït l’afectació a la meitat. Per modelar-ho, en el programa establim la nova població total.

Amb el confinament domiciliari reduïm la taxa de contactes. A quanta menys gent vegi cadascú , més la reduïm. No s’hauria de sortir a treballar, excepte en els serveis bàsics.

La taxa d’infecció la reduïm amb mesures higièniques, mantenint la distància de seguretat, rentant-nos les mans, esternudant tapant-nos amb el colze.

## COSES A PROVAR.

Amb els valors actuals, la situació esdevé catastròfica ràpidament.

Ara, suposem que les mesures del Gobierno tenen algun efecte.

Ara bé, aquest efectes no es percebran fins d’aquí uns dies, mentre valen els valors actuals de les variables. Suposem una setmana: avui dia 17 de març preveiem al final del dia 3254 nous afectats i 13.237 afectats totals. I des de demà la seqüència de nous afectats serà: 4300, 5681, 7504, 9909, 13083. I la seqüència d’afectats total: 17538, 23219, 30723, 40632, 53715. Amb 1880 morts.

Ara situarem els efectes de les mesures del Gobierno . Com que surt a treballar la meitat de la població, però després tornen a casa i es relacionen amb la resta de cohabitants, abaixarem la taxa de Contactes 2/6 parts i la taxa d’infeccions 2 punts per les mesures d’higiene. Per la setmana del 23-29 de març tenim:

Nous afectats: 10287, 12034, 13995, 16164, 18516, 20994, 23502

Afectats total: 64003, 76036, 90032, 106.196, 124.712, 145.705, 169.207

Amb 5.922 morts acumulades

Evidentment la taxa de contactes o la taxa d’infecció podrien ser unes altres i aleshores les xifres variarien, però el creixement exponencial que preveu el model es mantindria i les xifres serien semblants, amb més o menys retard o avançament.

Si ho volem frenar, cal prendre ja mesures molt més dràstiques, com les explicades en el punt anterior.

Podeu estudiar quins valors de les barres lliscants alentirien a nivells gestionables les infeccions

## CONSIDERACIONS FINALS

Com ja han explicat molts experts, es tracta d’alentir el procés, perquè tot creixement exponencial tendeix a explotar. Cal alentir per donar temps per atendre la gent, per permetre els investigadors trobar una cura o que la calor inhabiliti el virus. Si no es troben cures, en un període de temps més curt o més llarg, el 70% de la població caurà malalta.

Aniré actualitzant/modificant el programa d’acord amb les dades reals i les noves qüestions que vagin apareixent.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent