GRÀCIES PER L'ATENCIÓ

Ignasi Badia i Capdevila

Publicat el 3 de gener de 2012

Punts de referència (1): Tortosa, capital de la República

Sempre hem cregut que als qui pensem que els nostres diversos territoris formen una sola nació ens cal precisar més uns quants conceptes importants per dotar aquesta nació d’uns punts de referència sòlids. És clar que les aportacions d’Antoni Rovira i Virgili, Joan Fuster, la Gran Enciclopèdia Catalana, etc. ja constitueixen la feina grossa, però així i tot encara ens agradarà de donar l’opinió sobre els límits territorials; l’estructura política; el nom del país, dels habitants i de la llengua; l’idioma oficial; la bandera, i, finalment -i d’això tractarem en aquest apunt-, la capital.

El nostre país no té capital. La qüestió es deu deixar “per més endavant”, i així veiem que la Gran Enciclopèdia Catalana defineix Barcelona amb aquestes paraules: “Municipi i cap de comarca del Barcelonès”. València no passa de ser un “municipi situat a la plana litoral valenciana central”. Palma i Perpinyà són, respectivament, un “municipi de Mallorca” i un “municipi del Rosselló”.

A la resta d’Europa les coses són diferents. Per exemple, Roma és la “capital d’Itàlia, del Laci i de la província homònima” i Madrid, la “capital de l’Estat espanyol i de la comunitat autònoma homònima.”

La modèstia amb què són tractades les nostres ciutats deixa veure a la clara que no es van voler ferir susceptibilitats, que no es va voler entrar en una qüestió espinosa quan encara no calia o les dues coses alhora. Però bé que s’hauran d’instal·lar en algun “municipi” les institucions de la nostra república, bé que hi haurà d’haver una seu del parlament o un palau presidencial, oi?

La nostra candidata -no devem pas ser els primers a dir-ho- és Tortosa. Palma, València i Barcelona, naturalment, serien les capitals dels estats constitutius de la República, però la capital d’aquesta seria Tortosa. Per què? A banda que pensem que la capital ha de ser al continent per raons estratègiques, Tortosa està ben comunicada -i amb possibilitats de millora: corredor mediterrani i aeroport-, té una bona situació geogràfica i gaudeix d’un clima suau. A la ciutat hi viuen cap a quaranta mil persones i, per tant, no es partiria de zero a l’hora d’establir-hi una capital. Tampoc no és una ciutat sense arrels ni personalitat; al contrari, té una història dues voltes mil·lenària.

A més, Tortosa és equidistant de les nostres dues grans ciutats continentals, València i Barcelona, ja que es troba a uns dos-cents quilòmetres tant de l’una com de l’altra. També està ben situada respecte a Palma i s’hi podria connectar de manera còmoda.

Sobretot, però, com a capital de l’Ebre, Tortosa és la frontissa de la nació, el punt on conflueixen allò principatí i allò valencià: és la ciutat més valenciana del Principat, de manera que tothom se la sentiria seva, valencians i principatins; i també balears, atès que es tracta d’una ciutat mediterrània de passat àrab, com les illenques.

Doncs això: Tortosa, capital de la República. I que ningú no pateixi: Nova York o Los Angeles no hi han perdut gens, amb la capitalitat de Washington.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per ibc | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent