Gemma Pasqual i Escrivà

@GemmaPasqual

Et recorde, Amanda

Et recorde, Amanda (Alfaguara/Voramar)
Premi Samaruc 2003 de Literatura Juvenil

Literatura de compromís per a joves

Amanda és una jove adolescent despreocupada que viu a Gandia. L’arribada de la seua àvia des de Xile canviarà totalment la seua vida: descobrirà que a Xile hi va haver una dictadura i que sa tia va ser una de les milers de desaparegudes del règim de Pinochet.

 

més…

Aquesta és la tercera novel·la –totes tres juvenils– «d’una dona somiadora que estima la seua terra i la seua gent» com diu la contraportada. Efectivament, totes tres novel·les –Una setmana tirant de rock, Marina i ara Et recorde, Amanda– tenen la terra i la gent d’aquest país com a personatge col·lectiu. La indignació davant les injustícies i el convenciment que les coses poden canviar impulsen aquesta autora d’origen saforenc a l’escriptura, entesa com a eina de denúncia social i de conscienciació en el lector jove, que necessita constantment d’elements d’anàlisi suficients per judicar la realitat.

Literatura de compromís, doncs, que en aquest cas té com a rerefons la dictadura feixista de Pinochet a Xile i el drama dels desapareguts. La condició d’Amanda – protagonista de la novel·la– de descendent de xilens, d’una banda, i d’exiliats valencians a Xile, de l’altra, introdueix un altre tema, secundari si es vol però molt d’actualitat: la immigració. L’autora fa un exercici de recuperació de la memòria històrica per advertir-nos que a banda de ser un poble de rebuda d’immigrants, també hem estat un poble d’emigrants (per qüestions polítiques o simplement per supervivència). Tanmateix, el tema central és el descobriment per part d’Amanda d’un fet del passat que ha estat ocultat deliberadament per sa mare i que canviarà radicalment la seua vida i el seu compromís amb la realitat. L’arribada de l’àvia de Xile possibilitarà aquest descobriment i el consegüent conflicte familiar amb sa mare i, alhora, accelerarà el procés de maduresa d’Amanda que comença a prendre decisions realment importants.

Tot plegat provoca en la protagonista un debat entre dos models de vida: el de la jove adolescent sense més preocupacions que aprovar el curs, divertir-se i eixir amb el Marc –de família acomodada amb antecedents franquistes; o el de la jove compromesa amb la veritat i la realitat que lluita per la justícia i la dignitat. Tots dos models són incompatibles, i triar sempre és discriminar i assumirne les conseqüències.

Un altre aspecte de la novel·la que crida l’atenció és la cura que ha posat l’autora en el llenguatge emprat. Conscient que el destinatari del llibre és el públic juvenil –en constant formació, també en l’aspecte lingüístic– l’autora ha vigilat d’enriquir el lector amb nombroses frases fetes, refranys i altres elements, així com ha intercal·lat constants invitacions a la correcció formal i estilística del llenguatge. A més, la diversitat de veus narratives al llarg de la novel·la, a banda de demostrar l’agilitat de l’autora, esdevé una bona eina per al lector d’enriquiment literari. Marc Candela (Lletres Valencianes)

Gemma Pasqual i Escrivà
 
http://www.escriptors.cat/autors/pasqualg/index.php

Et recorde, Amanda de Gemma Pasqual i Escrivà (Voramar/Alfaguara)
 http://voramar.llegiresunbonpla.cat/llibre/et-recorde-amanda/



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per gemmapasqual | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent