“La rosa de paper” premi Samaruc de literatura infantil 2015! Gràcies!!!

Molt agraïda a l’Associació de Bibliotecaris Valencians!

Aquí teniu la notícia que ha publicat La Veu:

Gemma Pasqual guanya el premi Samaruc al millor llibre de literatura infantil

A través del seu poema ‘La rosa de paper’, l’escriptora transforma el poeta de Burjassot, en el protagonista del llibre. Amb aquesta novel·la, l’autora vol homenatjar el poeta i acostar la seua figura als més joves

La nit del divendres 5 de juny l’Associació de Bibliotecaris Valencians va atorgar, en un acte celebrat a València, els premis Samaruc de Literatura Infantil i Juvenil 2015. En la modalitat de literatura infantil, va guanyar el guardó ‘La rosa de paper’, de l’escriptora Gemma Pasqual i Escrivà, editat per Voramar amb il·lustracions de Lalalimona.

L’argument gira al voltant d’un repte: Vicent i els seus amics aconseguiran evitar que els homes de les tisores tallen la rosa de paper de la senyora Teresa? Tot i que l’obra és inscrita en la ficció, pàgina darrere pàgina ens demostra tenir bon coneixement de la biografia d’Estellés.

Altra bona notícia per a’ La rosa de paper’ de Gemma Pasqual és que el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil ha inclòs la novel·la infantil en la llista d’honor de la seua revista.  A més a més, la revista Faristol l’ha afegida entre els millors llibres de l’any 2014 per a xiquets i xiquetes a partir dels 11 anys.

Es tracta de la quarta vegada que Gemma Pasqual recull aquest premi, però la primera vegada per un llibre destinat als infants. El jurat estava format per les bibliotecàries Assumpció Otero, Maria Martínez i Pilar Sánchez, l’escriptor Vicent Peña i la docent Núria Bañuls.

D’altra banda, en la modalitat de literatura juvenil la guanyadora ha estat Teresa Broseta amb el seu llibre ‘Cor d’elefant’, publicat per Edicions el Bullent.

Els Premis Samaruc arriben enguany a la seua 23a edició, tot i havent marcat una trajectòria al llarg d’aquests anys que han merescut el reconeixement unànime com un dels més prestigiosos de la nostra literatura infantil i juvenil.

A més dels guardons literaris, l’Associació de Bibliotecaris també concedeix un premi, Bibliotecari d’Honor, que reconeix la trajectòria de les persones o entitats que s’han distingit en la promoció de la biblioteca pública, una distinció que ha reconegut enguany la revista Mi biblioteca, editada per la Fundació Alonso Quijano. Finalment, es va atorgar la distinció Bibliotecari de l’Any, que va ser recollida per la directora de la Biblioteca Pública de Massamagrell, Assumpció Otero.

Durant la vetllada van haver també els parlaments de Jesús Figuerola, president de l’Associació d’Editors del País Valencià, i de Núria Cadenes, vocal de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana pel País Valencià. A l’acte van assistir nombrosos representants del món literari i cultural valencià.

http://www.laveupv.com/noticia/14610/gemma-pasqual-guanya-el-premi-samaruc-al-millor-llibre-de-literatura-infantil

Xènia, #KeepCalm i fes un tuit. Gemma Pasqual torna a connectar amb els lectors joves.

Xènia, #KeepCalm i fes un tuit. Gemma Pasqual torna a connectar amb els lectors joves.

Posted on 14 abril, 2015 by 

Amb en Carles estudiant a Londres, a poc a poc la Xènia comença a sentir-se atreta pel seu nou seguidor a Twitter. Mentrestant, a l’institut els alumnes s’alcen en peu de guerra: els professors han prohibit l’ús del mòbil! I, per si fos poc, la Xènia un dia que anava amb moto té un accident i ha d’anar amb crosses. Les coses s’emboliquen per a la Xènia a ritme de tuits!

Has conegut mai ningú per internet? Més encara, has conegut mai ningú a través de Twitter? La Xènia sí. Per si no en tenia prou amb el WhatsApp, ara s’ha aficionat a tuitejar les frases de les pel·lícules i dels llibres que li agraden més. Ella és NAMI@GATALLADRE. Fins que, un dia, comença a rebreretuits d’un desconegut que es fa dir @Joker…

El seu lema:#KeepCalm

Banda sonora de Xènia.#KeepCalm i fes un tuit.

“Sovint ens queixem que els joves estan enganxats als mòbils; jo crec que estan enganxats a les persones que hi ha al darrere. Ben igual que la protagonista de les novel·les Xènia, tens un WhatsApp i Xènia, #KeepCalm i fes un tuit. La Xènia mira la pantalla del mòbil totalment hipnotitzada. L’aparell li indica que en Carles o en Joker… estan en línia. Li sembla sentir les campanetes. De tant que ho desitja, les té ficades al cap. No està boja; és amor, un sentiment nou per a ella, que tan aviat li fa volar mil papallones a l’estómac com li fa mal”. Gemma Pasqual

https://youtu.be/oZMLrKbE7gQ

 http://blog.barcanovainfantilijuvenil.cat/?p=1474

“Reading Without Borders”: El meu llibre “L’homenot del barret” ha viatjat a ‪#‎Washington

Mireu quina xulada!!! “Reading Without Borders” Lectura sense fronteres. Gràcies a la professora Àngels Soriano Sànchez el meu llibre “L’homenot del barret”, homenatge a Enric Valor i Vives publicat per Edicions 96 ha viatjat a ‪#‎Washington! Podeu fer una ullada d’aquest fantàstic projecte en aquest enllaç:

https://sway.com/JjqZDxlN9A_KFB3p

rz1W2-X4f20M1y

“La rosa de paper” i “Xènia, tens un whatsapp” entre la selecció dels millors llibres de l’any 2014

Contentíssima!!! Enguany he fet doblet! “La rosa de paper” i “Xènia, tens un whatsapp” entre la selecció dels millors llibres de l’any 2014, segons la crítica especialitzada de la revista Faristol. Moltíssimes gràcies!!!!

http://www.clijcat.cat/faristol/paginas/detall_articles.php?recordID=314

faristol millors 2014

Gemma Pasqual, a la conquesta del mercat americà (ElPunt/Avui)

Gemma Pasqual, a la conquesta del mercat americà

L’editorial Norma publicarà “La Mosca, assetjament a les aules”, premi Benvingut Oliver 2007

01/09/14 11:26 – VALÈNCIA – REDACCIÓ
L’editorial americana Norma publicarà La Mosca, assetjament a les aules, de l’escriptora Gemma Pasqual. Segons ha informat la pròpia autora, l’editorial té els drets per a distribuir la novel·la per tota Amèrica Llatina i els Estats Units.

La Mosca, assetjament a les aules –premi Benvingut Oliver 2007– ens relata la història d’Isona, qui ha canviat d’Institut. Fuig d’una convivència impossible que fins i tot li va costar la vida a un amic seu. Al nou centre, però, tornarà a repetir-se de nou la mateixa situació d’assetjament. Aquesta vegada no fugirà. Isona haurà d’enfrontar-se, amb la complicitat de nous amics, al seu passat i a les persones que fan de la por un instrument per a sentir-se poderosos.

Es tracta d’un llibre necessari que ens ajuda a entendre el fenomen de la violència a les aules, que reflexa de manera molt real una situació que per desgràcia ens trobem actualment als centres escolars. És per això, que molt joves que conviuen amb esta lacra social els servirà la lectura d’esta novel·la, ja que en ella trobaran resposta i solucions a els problemes que envolten l’assetjament escolar.

www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/773255-gemma-pasqual-a-la-conquesta-del-mercat-america.html?cks_mnu_id=1398
València: L'escripto

L’editorial americana Norma publicarà “La Mosca, assetjament a les aules”

Contenta! Molt contenta! Com bé diu la Gemma Lluch ja us puc donar la notícia, l’editorial americana Norma publicarà “La Mosca, assetjament a les aules”. Tenen els drets per a distribuir la novel·la per tota Amèrica Llatina i Els Estats Units.
http://literaturajuvenil.norma.com/catalogo/libros-zona-libre

La Mosca, Assetjament a les aules

Una història que indaga en un dels problemes més greus que afecten la comunitat educativa, l’assetjament a les aules

Ressenya de Juli Capilla a la Revista Lletres Valencianes

Una història ben actual

Una història que indaga en un dels problemes més greus que afecten la comunitat educativa, l’assetjament a les aules, tractat per un dels autors de literatura juvenil més prometedors del moment.

 

La Isona és una jove adolescent que fuig del seu passat. Ha canviat d’institut, després d’haver patit un mal tràngol, una mala experiència que li ha trasbalsat per complet, arran de ser testimoni directe de la mort d’un company de classe, el Marc, amb el qual havia establit una relació ben íntima. Al nou institut, però, la situació d’assetjament que va haver de partir abans del canviar-se’n, es torna a reproduir, i la sensació de por, de vulnerabilitat i de fòbia a les aules torna a imposar-se, com els malsons que, una vegada i altra, la trastornen i la mantenen en vil.

A poc a poc, Isona veu com el setge es fa cada vegada més estret, més cruel, més insuportable, i que els seus nous amics, el Miquel i la Laila, esdevenen també objecte de les burles, de les vexacions, dels ultratges i dels colps dels seus assetjadors, amics al seu torn dels antics assetjadors de l’institut on la Isona va ser testimoni del suïcidi del Marc. Però l’aparició, des del principi de la història, de Joan, cosí germà del Marc, suposa un canvi substancial en el que se suposa que hauria de ser el desenllaç d’un cas d’assetjament. Joan serà el desllorigador que farà que la trama d’aquesta novel·la que tracta un tema tan actual com oportú, com és el de «l’assetjament a les aules» –així és com subtitula l’autora el llibre–, acabe d’una manera tan inesperada com eficient per al lector.

Gemma Pasqual i Escrivà (Almoines, 1967) confegeix en La mosca. Assetjament a les aules una història àgil, molt ben contada, que sap dosificar els elements constituents de la trama amb saviesa i que, a més a més, incorpora d’altres elements temàtics, com és el de la diversitat –tant en la figura de la Laila, que és d’origen àrab, com en la de Miquel, afectat d’un problema d’obesitat–, aparentment insubstancials o subsidiaris que, no obstant això, expliquen moltes de les situacions de conflicte que es produeixen hui en dia a les aules, derivades de la intolerància i la no acceptació de les diferències esmentades.

D’altra banda, l’autora incorpora, en un joc intertextual molt encertat, perquè s’adiu a la història que ens conta, una al·lusió a El senyor de les mosques, la famosa novel·la de William Golding, tot un clàssic de la literatura distòpica o antiutòpica; i una referència a un poema de Joan Brossa amb la qual mira de dotar la novel·la d’una constant que n’afavoreix el ritme i que contribueix també a arredonir-la, pel que fa a la seua coherència temàtica i al·legòrica.

Amb aquesta novel·la, guardonada amb el Premi de narrativa juvenil Benvingut Oliver 2007, de Catarroja, Gemma Pasqual demostra que la seua trajectòria en la literatura juvenil no és una casualitat, i que els diversos títols que ha anat publicant des del 1998 formen part ja d’una sòlida i solvent veu narrativa que cal tindre ben present ara com ara; i que té un futur garantit com a escriptora, perquè es basa en la qualitat i en les bones maneres que caracteritzen els bons narradors.

 

La mosca, assetjament a les aules de Gemma Pasqual i Escrivà (Ed. Perifèric)La Mosca

http://www.escriptors.cat/autors/pasqualg/obra.php?id_publi=21393

Gemma Pasqual i Escrivà
http://www.escriptors.cat/autors/pasqualg/

 

“La rosa de paper” Homenatge a Vicent Andrés Estellés

Gemma Pasqual i Escrivà ret homenatge a Estellés amb el relat infantil “La rosa de paper”

 

El llibre que presento avui parteix de l’excel.lent poema de Vicent Andrés Estellés “La rosa de paper” (que dóna títol al llibre). L’autora fa un recorregut biogràfic amb el propòsit d’apropar als lectors joves (l’editorial el recomana a partir ja dels deu anys) sobretot la persona de Vicent Andrés Estellés. El poeta i l’home. Tot plegat amb un llenguatge planer i senzill, ple de notes curioses i escrit amb agilitat narrativa i bon sentit de l’humor. (Josep Maria Aloy)

 

Més…

Gemma Pasqual i Escrivà ret homenatge a Estellés amb el relat infantil “La rosa de paper”

 

Però, com una consigna,

circula secretament

de mà en mà, per tot el poble,

una rosa de paper.

(Vicent Andrés Estellés)

 

La professora i escriptora Gemma Pasqual acaba de publicar, en homenatge a Vicent Andrés Estellés, un relat biogràfic del poeta titulat “La rosa de paper” editat per Alfaguara/Voramar i il.lustrat per Lalalimola.

 

       Són diversos els llibres i les col.leccions de literatura per a joves que recreen la figura d’algun autor català amb motiu sobretot de la celebració d’alguna onomàstica. Llibres com el de l’escriptora Maria Carme Roca, Dedica’mun poema encara que sigui teu, sobre la figura de Miquel Martí i Pol o bé la col.lecció “Tant de gust” de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, de les professores M. Carme Bernal i Carme Rubio… o com també els àlbums que Pep Molist ha portat a terme dins la col.lecció “Vull conèixer”, de Baula, sobre Martí i Pol, Joan Maragall, Gaudí i Espriu, il.lustrats per Ignasi Blanch i per Vila Delclòs. Qualsevol intent d’apropar els nostres autors al jovent és un acte de justícia i una manera de preservar un patrimoni literari que ens pertany a tots.

 

El llibre que presento avui parteix de l’excel.lent poema de Vicent Andrés Estellés “La rosa de paper” (que dóna títol al llibre). L’autora fa un recorregut biogràfic amb el propòsit d’apropar als lectors joves (l’editorial el recomana a partir ja dels deu anys) sobretot la persona de Vicent Andrés Estellés. El poeta i l’home. Tot plegat amb un llenguatge planer i senzill, ple de notes curioses i escrit amb agilitat narrativa i bon sentit de l’humor.

 

El relat està format per una sèrie de capítols molt breus, que en faciliten la lectura, en cada un dels quals l’autora destaca alguna anècdota o algun aspecte de la personalitat del poeta a partir ja del seu naixement: … oficialment va néixer un quatre de setembre, però segons sa mare ho va fer un set i el seu pare diu que va ser un nou. I jo pens: si sa mare diu que va ser el set, millor que ella no ho sap ningú! El que se sap del cert és l’any, el 1024…

 

La narradora d’aquesta simpàtica biografia ens descriu Estellés com un noiet roig i farcit de pigues que tenia el cor tot ple de grills i també les butxaques… A vegades pensava que no volia fer-se gran. Li agradava ser un xiquet, jugar i córrer pels carrers amb els amics. Ser gran no semblava molt divertit… Aquesta manera de presentar el poeta és atractiva a la mirada dels lectors joves pel teixit de complicitats que pot generar en ells. Burjassot era el seu poble. Com deia ell: -“Ací em pariren i ací estic”.

 

L’autora no deixa passar l’oportunitat, tractant-se d’un poeta, de comentar també determinats vocables o les maneres diferents de nomenar, per exemple, una hortalissa com el pimentó: … A Burjassot en diuen “pimentó” però en altres llocs també s’anomena: “pebrot”, pemintó,  “pebre”, “pebrera”, “pebrina”… i cita també les diverses maneres com es mengen.

 

 

 

 

A la mare del poeta li agradava xerrar amb la gent a la posta del sol i a la porta de casa seva. A vegades s’hi reunien diversos veïns mentre els nois jugaven al carrer a caçar ratapenades. Una nit d’aquestes que tots seien a la fresca, la senyora Teresa, -una dona alta, amb els llavis grossos, sempre de dol, amb una floreta al cap, un mocador negre al coll i faldilles llargues- va dir que volia fer-se una rosa, una rosa de paper… Però havia de ser de fulls de diaris que portessin bones notícies: … la meva rosa ha de ser feta de coses amables, s’ha perdut el costum de les coses amanbles, ja se sap com són les coses d’aquest món… A poc a poc, el veïns, qui més qui menys, es van posar a buscar bones notícies per a la rosa de paper de la senyora Teresa…

 

El relat continua però deixaré que els lectors descobreixin per a ells mateixos tot el desenllaç. Només diré que l’autora sap descriure molt bé aquell moment històric i, per exemple, l’arribada de la censura: uns homes d’ordre que ens vigilen de reüll… Han prohibit paraules i també han canviat el nom d’algunes coses. I han prohibit les escenes de petons a les pel.lícules… i banyar-se homes i dones junts, i seure a prendre el sol… I celebrar el Carnestoltes… I escriure amb la mà esquerra! … Aquests homes sinistres, a més de prohibir les paraules, engabiaven la imaginació…

 

Un bon relat, en definitiva, que situa en un nivell molt comprensible i amè la figura d’Estellés que, sense aquesta presentació, difícilment seria tan abordable i tan ben entomada pels nostres nois i noies.

 

Josep Maria Aloy (Mascaró de proa)

http://mascarodeproa.blogspot.com.es/2014/06/gemma-pasqual-i-escriva-ret-homenatge.html

 

La rosa de paper de Gemma Pasqual i Escrivà (Voramar/Alfaguara)

http://voramar.llegiresunbonpla.cat/llibre/la-rosa-de-paper/

Gràcies, Jaume Sastre!

40 dies de vaga de fam… 40 dies sense resposta del Govern Balear.. 40 dies demanant diàleg… 40 dies de solidaritat… 40 dies de la meva admiració. .. de la nostra… et duré al cor com l’home valent guardià de la nostra dignitat… cuida’t Jaume.. et necessitem amb forces… el camí cap a la victòria és llarg.
Gràcies, Jaume Sastre! 

El vídeo de ?La rosa de paper?

“La rosa de paper” Homenatge a Vicent Andrés Estellés de Gemma Pasqual i Escrivà

Els homes de les tisores volen tallar la rosa de paper de la senyora Teresa, cada pètal de la qual és fet de bones notícies que parlen de carnestoltes, de carabasses gegants, d’autogirs, d’escriptors il·lustres, de pel·lícules, treves de baralles de xiquets de poble, de zepelins i d’un grapat de bones notícies que van anar recollint veïns i veïnes a poquet a poquet per tot el poble. Vicent, en companyia del seus amics, intentaran evitar-ho. Tu creus que ho aconseguiran?

Més…

“La rosa de paper” la novel·la per a infants homenatge a Vicent Andrés Estellés

 

L’escriptora valenciana Gemma Pasqual acosta la figura del poeta Vicent Andrés Estellés als més petits en una de les seues novel·les més tendres i divertides. “La rosa de paper” (Voramar/Alfaguara, 2014),  l’autora ha convertit Estellés en el protagonista d’aquesta deliciosa novel·la basada el famós poema del poeta de Burjassot “La rosa de paper”. Tot i que l’obra està inscrita en la ficció, pàgina rere pàgina ens demostra tenir bon coneixement de la seua biografia.

 

Els homes de les tisores volen tallar la rosa de paper de la senyora Teresa, cada pètal de la qual és fet de bones notícies que parlen de carnestoltes, de carabasses gegants, d’autogirs, d’escriptors il·lustres, de pel·lícules, treves de baralles de xiquets de poble, de zepelins i d’un grapat de bones notícies que van anar recollint veïns i veïnes a poquet a poquet per tot el poble. Vicent, en companyia del seus amics, intentaran evitar-ho. Tu creus que ho aconseguiran?

 

http://voramar.llegiresunbonpla.cat/llibre/la-rosa-de-paper/

 

http://www.llibresvalencians.com/Revista-Digital-del-Llibre-Valenciu_va_22.html