JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

Publicat el 14 de juny de 2013

ENYOR DE CIUTADELLA.

Sempre quan arriben aquestes dades, hi ha qui amb delit em pregunta si tornaré enguany a Ciutadella durant les festes de sant Joan. No responc amb claredat. Els hauria d’explicar que no puc tornar a un lloc d’on – naturalment en sentit figurat -, no he acabat de marxar mai. Fa  una colla d’anys que el meu alè s’hi va quedar per sempre. Si la resta de l’any, el cós viu al continent, ho fa orfe de la part  més immaterial i eterna  que és diu tenim els  éssers vius. És possible que un dia amb fort vent de tramuntana, s’hi va quedar per baixar  barrancs, resseguir cales i  penyals, aprofitant el dies de calma per ser testimoni mut dels canvis cromàtics del paissatge menorquí. Cos i consciència, només es retroben durant la tercera setmana de Juny. Traginar aquesta dualitat té el seu cost personal. Hi ha qui ho  veu com un esnobisme tronat  i forassenyat, amanit per un pancatalanisme frívol que els més crítics  diuen  allunyat de la realitat illenca. Allà ells amb la seva ignorància  nacional.  Diré altre vegada, el que hi veig darrera la singularitat de sa festa: Arrelament i retrobament al bell mig del solstici d’estiu. Tradició i sentit de pertinença, amb el valor afegit d’ús espontani, obert, lliure  i multitudinari de l’espai públic, que per definició és de tots sense cap exclusió, sempre que es faci amb  el més absolut respecte a la història. La festa és de tots i per a tots,  el que assegura una gran capacitat de resistència al pas del temps i per tant de trascendència.  És ben curiós, que similars fenòmens festius els trobem en els quatre punts cardinals de la nostre geografia nacional. Serà per això que, tot i els ensurts, resisitim  tan bé com a col·lectivitat nacional?. Si aneu a Sant Joan a Ciutadella de Menorca, hi  trobareu fogueres (“els festers”), si en sabeu ballareu jotes i veureu la bandera vermella amb la creu de Malta que presideix la desfilada de caixers. Podreu participar amb ganes en els  caragols, fent-se evident quin és l’animal més adorat a Menorca. Però  sobre tot,  confirmareu el significat d’ una identitat compartida que identifica i traspassa aquest testimoni cultural de generació en generació. Aquí és on crec que hi la clau per entendre perquè és sa millor festa.



  1. No podem tornar a allà d’on no hem marxat mai. És veritat. I tu ets Menorca, per això sempre que escolto aquesta cançó me’n recordo de tu.   Preciosa, la primera part de l’escrit. 
     Crema es sol a Ciutadella per Sant Joan,
    sona es jaleo, hi ha molts de cavalls,
    Kas de llimona i Gin Xoriguer,
    sa gent s´emociona i tira es capell,
    es darrer toc de flabiol,
    “fins l´any que ve si Déu vol!”.

     


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de PAÍS per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent