Publicat el 13 d'agost de 2010

Sobre el SIP i la seua frase

Fem cua a la sala d’espera del metge. No és molt abundant per a ser la sanitat valenciana; estem acostumats a fileres de gent que comencen a anar-hi per gust als seients i les quatre parets blanques amb algunes ratlles grises fetes pels hiperactius fills d’alguns pacients. D’altres, també és cert, perquè estan morint-se hui i els donen torn per a d’ací dos mesos -i calla o te’n posarem tres!. La bona qüestió és que ens podem avorrir excessivament mentre esperem que ens diguen el nom i, tot i l’assiduïtat d’algunes persones majors, que van a per una recepta senzilla i tarden mitja hora, no hi ha cap recepció amb revistes o periòdics per a passar el llarg moment. No obstant això, s’inventem la lectura.

Estem ociosos i l’avorriment ens porta a les capes més altes de la desesperació psicològica. Què fem? Llegim tot el que tenim davant. Quan era menut, hi havia preceptes perquè els pares educaren els fills amb higiene, disciplina i etcètera. La sala dels adults està buida i, mirant el que tenim a les mans, trobem el SIP, aquesta targeta necessària per a anar a les consultes. Nom, cognoms, xifres, el nom del doctor… i una frase: “Aquesta targeta li permiteix l’accés als serveis de tot el Sistema Nacional de Salut”.

Catorze paraules, catorze úniques paraules i una errada: “permiteix”. Fotre! Que ni els xiquets de 1er o 2n d’ESO, tenint traductors o correctors davant, serien capaços d’una aberració metodològica tan gran! “Permiteix”, segons ells, ve de “permitir”, verb en castellà. En valencià -català del nostre País- el verb correcte és “permetre”, que fa “permet”. Inventen el SALT, per exemple, i no l’usen? Una mostra més de la negligència cap a la nostra llengua, però resistim i, si ho mirem positivament, de 14 paraules que hi ha, només en una s’han equivocat! Sí, és vergonyosa la consolació, però és una forma -minoritària, trista i reduïda- de resistència.



  1. La veritat que estem en tot el dret a reclamar que la nostra llengua no tinga faltes d’ortografia. La res publica i totes les seves institucions han de ser sempre models i no fallar ni en una coma! 

    Que gran eres Àngel! Enhorabona pel bloc.  

  2. no tenim SIP (i per tant no hem d’avergonyir-nos de tenir una Generalitat com la que tenim). I una més: vaig voler demanar cita a una metgessa que m’atén des de fa més de 10 anys (i per no haver de cobrar-me la visita -és una coseta crònica i la Conselleria l’obligà a donar-me d’alta i que el metge de capçalera em fera el seguiment- m’atenia sempre i molt bé com la gran part del personal sanitari a la consulta pública, i ara, en haver de sol.licitar-li un informe no em volien donar cita per no tenir SIP. Però això és cosa de l’administració sanitària.

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Àngel Cano Mateu | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent