Gàlim

Aproximadament, el bloc de Pep Albinyana

Publicat el 15 d'abril de 2012

Dos-cents anys de la Batalla del Raboser. La Guerra del Francès a la Vall d’Albaida

Feia bastant vent ahir a Carrícola. Si no vaig equivocat, va ser per això que una cerimònia nupcial que hi havia prevista allà dalt del castellet la van fer en un lloc menys inhòspit amb aquella climatologia.

Nosaltres no vam tindre cap problema. A dins de les Escoles Velles, on vam fer de públic de l’amena conferència que l’amic Daniel Alfonso ens va oferir, el vent no ens destorbà gens. De manera senzilla i eficaç, Dani ens va situar en l’any 1812, en el conflicte militar internacional, en la presència de les tropes napoleòniques arribades a la Vall d’Albaida en gener d’aquell any. I en el fet d’armes produït el 27 d’abril, quan un grup de valldalbaidins va atacar un destacament de soldats i van acabar derrotats: assassinats, i represaliats els supervivents. Fou l’anomenada Batalla del Raboser, al remat una desbandada catastròfica per aquell barranc situat entre Bèlgida i Atzeneta d’Albaida.

Dels fets, de les interpretacions dels fets concrets de l’enfrontament i dels motius que el precipitaren; dels interessos, martingales i manipulacions que es produïren en aquell moment, i dels que es produïren després (i encara ara) per vestir-ho de patriotisme. De tot això, i més, es parlarà encara, perquè queden conferències molt i molt interessants els dos caps de setmana que vénen. I una taula redona per posar-ho tot en conjunt.

Jo no m’ho perdré.

Més informació sobre tot el cicle de conferències organitzades per l’IEVA:

Exposició del Bicentenari de la Batalla del Raboser
Commemoració del bicentenari de la Batalla del Raboser
Programa complet de la commemoració (pdf)



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per albinyana | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent