‘Som la veu del teu poble’

Trobades d’Escoles en Valencià 2013: LA VEU DEL TEU POBLE

-Les festes per la llengua es dediquen al poeta Vicent Andrés Estellés.

-Escola Valenciana ha elaborat auques sobre el poeta de Burjassot per a l’escola.

-S’activarà un espai al web amb recursos pedagògics i culturals per treballar l’obra estellesiana

-Les Trobades acolliran l’exposició itinerant Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances de l’AVL

– Convidaran els assistents als aplecs a fotografiar-se amb les bafarades: Sí, jo estudie en valencià

-La companyia Pot de Plom farà especials Veriueu-ho: especial Escola Valenciana, un muntatge de Xavi Castillo farcit de Wertgonya.

 

18 TROBADES D’ESCOLES EN VALENCIÀ OMPLIRAN LA PRIMAVERA DE REIVINDICACIONS EDUCATIVES SOTA EL LEMA LA VEU DEL TEU POBLE

 

Escola Valenciana ha presentat a l’escola pública Cervantes de València les Trobades d’Escoles en Valencià 2013. Aquest és un dels centres de la ciutat que té doble línia educativa, ensenyament en valencià i ensenyament en castellà. És l’exemple que es reprodueix al llarg del nostre territori: la demanda de l’ensenyament en valencià supera l’oferta de places en el programa que garanteix una qualitat educativa òptima i la competència lingüística en les dues llengües oficials i una tercera llengua com l’anglés.

A la presentació d’Escola Valenciana han assistit representants dels sindicats educatius, associacions de pares i mares, d’entitats socials, culturals i acadèmiques, partits polítics i la família del poeta Vicent Andrés Estellés.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha estat acompanyat per Laura Font, membre de la junta de l’entitat i  de Joan Cabrera i Francesc Fons, directors del CEIP “Rei en Jaume”  de Xirivella i del CC “Sant Cristòfor Màrtir” de Picassent, respectivament, els dos centres que han aconseguit un canvi de programa a ensenyament en valencià per sentències dictades al TSJ. 

“Les Trobades són el nostre vaixell insígnia i volem que en aquesta presentació tinguen protagonisme els directors dels dos centres educatius que han lluitat fins al final per fer realitat el millor ensenyament possible. Les escoles de Xirivella i Picassent han esdevingut símbol i veu de les Trobades 2013, junt als versos de Vicent Andrés Estellés”.

La Conselleria d’Educació té ara l’oportunitat de demostrar que respecta la decisió dels centres i les famílies si aprova implantar el PPEV a desenes de centres que ho han sol·licitat i que encara estan a l’espera de resposta de cara al període de matriculació que s’obri el pròxim 9 de maig. 

Joan Cabrera, director del CEIP “Rei en Jaume” de Xirivella, ha mostrat la seua alegria personal perquè el centre públic haja assolit, després d’anys, la possibilitat d’un canvi de programa a ensenyament en valencià i ha comentat que per a ell estar en la Trobada de l’Horta Sud, serà molt especial, perquè serà l’última que participe com a director i docent durant més de tres dècades a l’escola “Rei en Jaume”, ja que és un dels mestres suprimits a la seua escola i l’any que ve no sap on podrà donar classes.

Laura Font, membre d’Escola Valenciana ha fet una crida social a la participació en les Trobades: “La veu de les Trobades és la de les famílies, els docents i els ciutadans que reclamen la inversió necessària per restablir i millorar els recursos que la Conselleria d’Educació ha desmantellat en els últims anys. Eixes persones consideren que el Decret de plurilingüisme no assoleix el seu objectiu últim i són les que tenen la convicció que la LOMQE, tampoc afavoreix l’objectiu de vetllar per un sistema que garantisca l’educació a què aspirem. És la veu de més de 200.000 persones, una veu que cal tindre molt en compte.

Ara que s’activa, un any més, l’activitat més emblemàtica d’Escola Valenciana, volen deixar palés que el greu context de crisi econòmica, institucional i política també afecta profundament la Federació d’Associacions per la Llengua.

“Per continuar organitzant Trobades d’Escoles en Valencià i per aconseguir triomfs històrics com els dels centres de Xirivella i Picassent; per tal de dur endavant en el futur pròxim mesures judicials si l’oferta d’ensenyament en valencià no cobreix la demanda de les famílies; per continuar realitzant el voluntariat lingüístic, els concerts de La Gira, el cinema en valencià i totes les activitats encaminades a dinamitzar l’acció social a favor de la normalització i la promoció de la nostra llengua a l’escola i el carrer,  necessitem de la implicació social i econòmica de la ciutadania valenciana”, ha explicat Vicent Moreno.

Les Trobades s’autofinancien, fonamentalment, amb la venda de samarretes, amb les rifes i amb la col·laboració d’ajuntaments que acullen les festes per la llengua. No obstant això, aquestos ingressos han disminuït considerablement en els últims anys, i això fa que se’n ressenta, seriosament, l’economia de l’entitat, i tot el projecte global d’Escola Valenciana.

El projecte Amics i Amigues d’Escola Valenciana és la garantia per a continuar treballant en la línia fixada: la defensa, la normalització i la promoció del nostre tret d’identitat més important, la llengua, a l’escola i al carrer. www.escolavalenciana.org/trobades2013

[COMUNICAT D’ESCOLA VALENCIANA, resum. By Amanda Gascó]