Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Els astrònoms se citen a València per protestar pel seu excés de llum (i per a altres coses també…)

Dilluns comença a València la X Reunió Científica de la Societat Espanyola d’Astronomia. Aquesta reunió se celebra cada dos anys i aquest 2012 els astrònoms de la Universitat de València han estat els encarregats d’organitzar-la. A partir de dilluns i fins divendres, s’hi tractaran tots els temes de l’especialitat: Cosmologia, galàxies, estels, planetes, el Sol, així com se celebrarà el 50 aniversari de l’Observatori Europeu de l’Hemisferi Sud (ESO), a Xile. Però també s’ha considerat important  posar-nos al dia en aspectes de la relació de l’astronomia amb la societat com ara l’ensenyament i divulgació de l’astronomia i el tema flagrant de la contaminació lumínica.  Precisament el dilluns 9 a les 11:15 presentaren el congrés a la premsa en la seu de l’ADEIT de la Universitat de València.

Durant tota la setmana pròxima, i en la mesura de les meues possibilitats, tractaré d’anar posant la informació més rellevant en aquest bloc així com al meu Facebook i Twitter.

El diari Levante-EMV publica avui un article que parla del congrés, en el que destaca la nostra lluita diària contra l’excés d’il·luminació artificial nocturna que inhabilita el cel nocturn per al seu ús científic però que també afecta a la vida vegetal i animal nocturna. El problema de l’article és que han posat un titular equívoc ja que els astrònoms venen a València a parlar també, i sobretot, d’altres temes com cosmologia, galaxies, estrelles i planetes…

Ací teniu l’article traduït al català.


Els astrònoms se citen a València per protestar pel seu excés de llum

 Afirma el pas-doble que València “és la terra de les flors, de la llum i de l’amor”, però els astrònoms espanyols prefereixen no presumir de la lluminositat que desprèn la capital del Túria.

La Societat Espanyola d’Astronomia (SEA) celebra, des del pròxim dilluns 9 de juliol i fins el divendres 13, la seua dècima reunió biennal, i ho fa precisament a València, ciutat de la que destaquen el seu alt grau de contaminació lumínica. “És sabut per tots que València és la ciutat amb major excés d’il·luminació d’Espanya i, probablement, també d’Europa” adverteix Enric Marco, tècnic superior d’Astronomia en la Universitat de València.

A manera d’inauguració del congrés, un grup d’experts astrònoms presentarà el pròxim dilluns els resultats dels seus estudis sobre l’impacte del sobreconsum i l’excés d’il·luminació, no només en l’àmbit de l’astronomia, sinó en el medi ambient i en la resta de ciutadans. Entre les seues dades, el nom de València apareix subratllat, i no en sentit positiu, perquè els números que posseeix la SEA mostren que València és una les urbs europees que més gasta en llum, en concret inverteix cada any 137 kWh per habitant i any, el triple que la majoria de ciutats d’Alemanya. “No és comprensible que amb la meitat de població, València gaste el doble en llum que Barcelona i Madrid”, assegura Marco, un dels experts en contaminació lumínica que participaran en la presentació del congrés.

En aquest sentit, els astrònoms espanyols destaquen que l’excés de llum artificial no només perjudica al seu col·lectiu, sinó que es tracta d’un dany per a tots els ciutadans, i també per al medi ambient. “La gent creu que és una contaminació inofensiva, perquè no produeix malalties de forma directa, com pot produir la contaminació d’un riu, però l’excés de llum artificial danya seriosament parcs naturals, com el del Túria”.

La llum no porta més seguretat

En opinió de l’astrònom valencià, “si la gent viatjarà i veies els que succeeix en altres ciutats del continent, s’adonaria que en cap d’elles no hi ha tanta llum com a València. Tanmateix, els que vivim ací ho tenim com a normal.” A més a més, Marco destaca que ni tan sols l’argument que la il·luminació comporta un major grau de seguretat és vàlid, perquè, segons aquest astrònom, “ha quedat demostrat que un major grau de llum no porta més seguretat per als ciutadans en els carrers.

De fet, aquest expert creu que un dels errors està en la forma de moltes de les faroles instal·lades en la ciutat , ja que de cada post que s’implanta en els carrers “apareixen quatre braços de llum distints.” Una de les conseqüències d’açò és que “València és l’única ciutat en la que pots llegir el periòdic pel carrer en plena nit”.


Los astrónoms se citan en Valencia para protestar por su exceso de luz, Levante, 7 de juliol 2012. L’article, de moment, no està en la xarxa, només en paper.

Foto: Un dels 10 fanals de llum situats sobre les baranes del pont de l’Àngel Custodi de València. Gener 2012. Panoramio. Cronopio. Amb permís.



  1. Enric, 

    Que sàpigues que des de la web de la SEA -de la que m’encarregue des de fa un temps- i el seu canal de YouTube anirem penjant entrevistes a algunes de les persones participants en la Reunió Científica.

    Potser alguna t’interessa penjar-la per ací. Si has d’estar per allà i veus una xica amb càmera i trípode, seré jo -que ací a can vilaweb normalment sóc més coneguda com l’apòstata desficiosa. Estaré encantada de saludar-te! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent