ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Els nous votants independentistes.

Tots els grups independentistes reconeixen que cal augmentar el suport numèric a la independència. Podem comparar les mostres de les enquestes del CEO de juny i de octubre de 2015 (sense cuinar) on, d’una a l’altra, hi ha un increment de suport a l’independentisme del 42,9 % al 46,7 %, i preguntar-nos d’on ve aquest increment respecte dels perfils ciutadans esquerra-dreta i catalanisme-espanyolisme.

En una escala d’espanyolisme(0)-catalanitat(10) de 0 a 10, els vots independentista i unionista es troben agrupats en dos grans blocs: els que es donen més de 5 en catalanitat i els que es donen un 5 o menys de catalanitat. Això ho podem veure, per exemple, en els resultats electorals. L’espanyolisme és el problema.

migCatGlobal1En les enquestes del CEO, anomenarem aquells que es donen un 5 de catalanitat-espanyolisme, migCat. Representen el 31% de la població de Catalunya (1.800.000 persones) amb dret a vot i és on es situa el vot unionista. Representa la frontera del vot independentista. Així ho veiem en l’enquesta del CEO de gener i juny del 2015, segons la intenció de vot dels migCat que figura al quadre lateral.

Resulta notori que els tres partits independentistes figuren en l’últim lloc en intenció de vot i que entre els tres només recullen el 9,55% del vot (juny 2015). I recordem que estem parlant del 31% de la població de Catalunya amb dret a vot, al voltant de 1.800.000 persones.

Respecte a la comparació de la mostra de juny amb la d’octubre de 2015, com ha evolucionat la intenció de vot independentista d’aquesta cohort de població?

migcat27STenim, en %, la intenció de vot d’octubre de 2015 dels migCat al quadre lateral.

El bloc independentista ha passat del 9,55% al 16,52% i l’unionista de 49,13% al 52,48%. Cosa que vol dir que l’increment de l’independentisme ha vingut dels que al juny deien NS/NC que s’han reduït des del 22,62% al 12,81% i s’han decantat més per l’independentisme que per l’unionisme.

Mirem el bloc unionista, fixem-nos que C’s ha desplaçat Podemos-ICV i PSC com a força mes votada dins dels MigCat amb un fort increment de 8 punts i que els seus vots venen del vot Podemos via PSC.

Mirem el bloc independentista. L’increment més fort ve de la CUP que passa de representar el 1,91% al 7,46%. I encara resulta més espectacular si mirem dins la seva franja esquerra-dreta (quadre a sota) on arriba a acumular el 30% dels vots dels que es diuen migCat d’esquerra radical. En percentatges absoluts l’increment de JxSí (CDC + ERC) és de 1,86 punts i el de la CUP de 5,55 punts. JxSí no aconsegueix convèncer significativament els migCat, els nous votants independentistes vénen de la CUP.

Observem també que en els migCat, a mida que ens desplacem cap a la dreta disminueix el suport a la independència: esquerra radical: 38,17%, esquerra: 24,77%, centre: 9,32%, dreta: 5,3% de suport a la independència sumant JxSí i CUP.

migcacColumnes

D’aquí resulta, si es vol fer augmentar el vot per la independència, primer, que el vot més proper es troba en els migCat que se situen a l’esquerra, i, segon, que resulta molt més complicat convèncer els que es diuen de centre o de dretes. L’independentisme s’ha de situar a l’esquerra moderada, i més quan el percentatge d’esquerres dels migCat és del 43,62% amb el 34,73% situat a esquerra moderada i els que es defineixen migCat de centre o dreta es mostren impermeables al discurs independentista.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent