ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

L’espanyolisme és el problema.

Ens plantejàvem a El vot del 27S per perfil ciutadà, una funció que partint dels perfils dels ciutadans de Catalunya, dels perfils dels grups polítics que es van presentar a les eleccions del 27S i d’un mateix grau d’abstenció per a totes les cohorts donés els resultats electorals d’aquest 27S. Vam trobar una solució admissible. N’hi ha més. Ara bé m’atreviria a afirmar que totes les solucions del conjunt solució, no poden ser gaire diferents, si han de complir les restriccions dels perfils. No és possible fer provenir els vots del PPC del ciutadans que es declaren d’esquerra radical i es donen un 10 en catalanisme, per exemple.

La solució que proposàvem era (agafem les caselles senceres, tot suposant que el “soroll” es compensa mútuament entre caselles diverses):

VOT27S

Recordareu que vam errar en les previsions del vot del 27S perquè vam fer la hipòtesi d’una més gran abstenció del vot unionista, Avaluació del pronòstic vot 27S. Acceptem, doncs, un mateix nivell d’abstenció, aleshores el vot independentista va agafar d’esquerra a dreta tots aquells ciutadans que es donen més d’un 5 en catalanitat. Només amb l’excepció del vot d’UDC que situàvem a dreta amb 6-7 de catalanitat. El repte per l’independentisme és aleshores, no com arribar a aquests que es donen un 5 de catalanitat, sinó com portar a aquests del 5 en catalanitat al 6. Perquè les enquestes ens diuen que amb un 5 en catalanitat, ni a dreta ni a esquerra es voten partits independentistes, La frontera del vot independentista, juny del 2015.

El problema és diferent, i en certa mesura el mateix, per la proposta de Colau: Sense la presència de la CUP, amb el mateix ventall de catalanitat-espanyolitat, 6 esglaons, pot anar desplaçant-se cap al catalanisme, ja que, partint del vot de CSQEP, sempre guanya més gent que no perd fins arribar al punt crític amb els que es donen un 5 en catalanitat (guanyaria 20,55 pels del 10 en catalanitat, però perdria 29,33 pels del 5 en catalanitat). Podeu veure que el problema és més complicat per ERC, amb qui competiria Colau, ja que ERC corre el perill de perdre més per la banda de l’esquerra moderada. Ara bé si Colau aconseguís incorporar des dels del 5 fins als del 10 de catalanitat amb 0-1-2 de dretanisme, podria guanyar les eleccions. El problema és també per ella com incorporar els del 5 en catalanitat a un projecte, d’una manera o altra, independentista i d’esquerres, es a dir, com combatre l’espanyolisme.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent